Kultura e Letonisë kombinon trashëgiminë tradicionale Letoneze dhe Livonian me ndikimet e trashëgimisë së ndryshme historike të vendit.

HistoriaRedakto

Zona e Letonisë ka qenë e banuar që nga viti 9000 pes. Fiset Baltike, paraardhësit e ditëve të sotme të Letonisë, erdhën rreth vitit 3000 para Krishtit. Në shekullin e 13 pas pushtimit të Letonisë së sotme, gjermanët baltikë u vendosën këtu dhe gradualisht u bënë klasa e epërme dhe sundimtarët e Letonisë, ndërsa letonezët dhe livonianët humbën pozicionet e tyre duke u bërë serfat në shekullin e 16-të. Kjo shkaktoi gjermanizimin e banorëve të arsimuar të kombësive të tjera, por ruajti disa tradita lokale.

PopulliRedakto

Shumica e banorëve janë Latviane. [1] Ekziston një nëngrup kulturor dhe gjuhësor i dallueshëm, Latgalianët, të cilët banojnë në rajonin Latgale në Letoninë Lindore. Një tjetër grup indigjen janë Livonians, gjuha finlandeze Livonian e të cilit është pothuajse e zhdukur. Grupi më i madh i pakicave është populli sllav, sidomos rusët. Pakica të tjera të njohura janë njerëzit romë, gjermanët baltikë dhe çifutët, popullsia e të cilave ka rënë ndjeshëm pas Luftës së Dytë Botërore, si dhe Lituanezët dhe Estonezët.

RajonetRedakto

 
Rajonet historike të Letonisë

Letonia është e ndarë në disa rajone kulturore dhe historike - Vidzeme, Latgale, Courland dhe Zemgale. Ndonjëherë, Shalija dhe Maliena dallohen gjithashtu.

FolkloriRedakto

Letonezët kanë trashëgiminë të pasur të folklorit tradicional, sidomos këngët popullore. Që daton më shumë se një mijë vjet, janë identifikuar më shumë se 1.2 milion tekste dhe 30.000 meloditë e këngëve popullore.[2]

BurimeRedakto

  1. ^ Social Statistics Department of Latvia. "Latvijas iedzīvotāju etniskais sastāvs" (PDF). Social Statistics Department of Latvia. Marrë më 21 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ http://www.li.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=124