Kërshëria për të vëzhguar pas gjërave. "Gjithësia", gdhendje në dru, Paris 1888.
Mace e vogël kureshtare.

Kureshtja është dëshira apo shtytja e brendëshme e një krijese për të njohur apo mësuar të paditurën dhe të panjohurën. Është kërkimi i pyetjeve që i vemë vetes për gjërat e panjohura.

Historia e zhvillimit të konceptit.Redakto

Uilliam James (1890) diferencoi 2 lloje kureshtjesh. Ai theksoi funksionin biologjik si një mekanizëm instinktiv i sjelljes i orientuar drejt objekteve të reja. Eksplorimi është përshkruar si një karakteristikë e formave të sjelljes. Lloji i dytë i kureshtjes i përkufizuar nga Xhejms më 1890 është "kureshtja shkencire" .

Në literaturën psikoanalitike të Froidit kureshtja cilësohet si një derivat i ecurisë zhvillimore seksuale. Pulsioni i të shikuarit përbën një pjesë të konsiderueshme të motivimit të fëmijës për cdo objekt dhe cdo ngjarje të cilat mund të kenë lidhje me seksualitetin. Sidoqoftë interesi eksplorues dhe dëshira për njohuri shkencore të fëmmijës konsiderohen si produkte të zhvillimit kognitiv.

Blarer (1951) theksoi se ndrydhja e kureshtjes mund të shkaktojë forma të ndryshme patologjike të sjelljes së njeriut, si depresioni.[1]


ShkaqetRedakto

Kureshtja në pedagogjiRedakto

Kureshtja dhe rrezikuRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto