Kuva-yi Milliye (turqishtja osmane قواى مليه Kuvâ-yi Milliye; fjalë për fjalë 'Forcat Kombëtare'[1][2] ose 'Forcat Nacionaliste'[3]) ishin forca të parregullta të milicisë turke[3] aktive në periudhën e hershme të Luftës për Pavarësi Turke.

Ethem Çerkezi, burrat e tij çerkezë (Kuva-yi Seyyare) dhe Mustafa Qemal Pasha përballë ndërtesës kryesore të stacionit, të cilët ishin rrugës për në rebelimin e Jozgatit (qershor 1920)

Këto forca të parregullta u shfaqën pas pushtimit të pjesëve të Turqisë nga forcat aleate në përputhje me armëpushimin e Mudros. Më vonë, Kuva-yi Milliye u integruan në ushtrinë e rregullt (Kuva-yi Nizamiye)[3]Asamblesë së Madhe Kombëtare. Disa historianë e quajnë këtë periudhë (1918–20) të Luftës për Pavarësi Turke si "faza Kuva-yi Milliye".[4]

ReferimeRedakto

  1. ^ Akşin, Sina (2007), Turkey: From Empire to Revolutionary Republic: The Emergence of the Turkish Nation from 1789 to the Present (në anglisht), New York University Press, fq. 126, ISBN 978-0-8147-0722-7
  2. ^ Shaw, Stanford J; Shaw, Ezel Kural (1977), History of the Ottoman Empire and Modern Turkey (në anglisht), vëll. 2, Cambridge University Press, fq. 341, ISBN 978-0-521-29166-8
  3. ^ a b c Smith, Elaine Diana (1959), Turkey: Origins of the Kemalist Movement and The Government of the Grand National Assembly, 1919–1923 (në anglisht), The American university, fq. 68
  4. ^ Kasalak, Kadir (nëntor 1998), "Kuva-yı Milliye'nin Askeri Açıdan Etüdü", Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi (në turqisht), Türkiye Cumhuriyeti'nin, XIV (42): 75. Yılı Özel Sayısı.