Lazo Kofina bashkeluftetar per liri i Zenel Gjoleka ne kryengritjen e madhe fshatare e vitit 1847, ne kuadër te Kuvendit te Masaplikut (Vlorë, qershor 1847)

Te dhënatRedakto

Te dhënat historike faktike janë te pakta por kenga popullore ka fiksuar shkollimin dhe prejardhjene tij si dhe aktivitetin ushtarako politik dhe atdhetar te tij -

Gjoleka me plotë levendë (trima),
Dhe me mulla Lazo Fterrë,
S’lanë fshat e s’lanë derë,
Pa i nisur ku kanë nderë,
Në luftë me osmanllerë,
Jo në shkretëtirë të verdhë,
Por në Delvinë, Gjirokastër e Zarelë,(i Kuçit)
Si të parët më Skënderbenë.

Pra nga vargjet del se ka qene udhëheqjes ne kryengritjen e Zenel Gjolekes, për nga shkalla e formimit ka pasur nivelin mulla (kupto një individ i fesë myslimane i shkolluar ne fenë dhe teologjinë mysliman si edhe ne ligjet perkate ste shenjta por është përdorur edhe nga hebrenjtë sefardine për një udhëheqjes shpirtëror fetar), vjen nga fshati Fterra dhe ka luftuar kundër pushtimit osman ne zonat e sipërpërmendura.