Leonard Demi është i diplomuar për Letërsi dhe Gjuhë Shqipe (1986) dhe doktoraturë për Studime në Filologjinë Shqiptare (1992). Më pas, Demi ka ndjekur në Universitetin Xhorxh Uashington (1993-1994): Politika e Jashtme dhe e Sigurisë, dhe në Kanada (Naval Postgraduate School) për Çështjet e Sigurisë Kombëtare dhe ambasador i përhershëm i Shqipërisë në NATO. Ish-deputet i Partisë Demokratike.