Peipsi është liqeni më i madh në Estoni me një sipërfaqe prej 3555 km2 dhe me një thellësi mesatare prej 7,1 metrash. Pika më e thellë në këtë liqen është 15m. Peipsi është liqeni i pestë në Evropë për nga madhësia. Lumenjtë kryesorë që derdhen në liqen janë Lumi Emajõgi dhe Velikaja. Liqeni derdhet në detin Baltik nëpërmjet Lumit Narva i cili shërben dhe si kufiri lindor i Estonisë me Rusinë. Liqeni përmban gjithashtu dhe 29 ishuj.

Flora dhe fauna Redakto

Në liqenin Peipsi jetojnë 54 lloje bimësh ujore, si kallamat, xunkth, dhe zambakët e ujit. Peshqit kryesorë janë sharrmaku, mlyshi, krapi i egër, dhe peshku mace.[1]

 
Harta e pellgut ujëmbledhës të Liqenit Peipsi dhe Lumit Narva

Foto Redakto

 
 
 
Kallaste Gjiri Mustvee Ranna, Estoni

Burimet Redakto

  1. ^ [1] Arkivuar 24 qershor 2007 tek Wayback Machine Liqeni Peipsi