Luigji XVI

Mbreti i Frances dhe Navarres
(Përcjellë nga Louis XVI)

Luigji XVI i familjes Borbone biri i Luigji XV, i quajtur i "Dëshiruari" (Versailles, 23 gusht 1754 - Paris, 21 janar 1793), ka qëne mbreti i Francës nga viti 1774 deri në vitin 1791, ditën kur i hoqen kurorën.

Luigji XVI

Fillimisht ishte shume i dashur nga populli i tij, në të cilin shihnin një shpresë më të mirë për të ardhmen e tyre, gjatë gjithë zgjatjes së mbretërimit të tij hasi shumë probleme me situatën ekonomike që kishte trashëguar nga qeveria e mëparshme, kjo situatë u rëndua edhe më shumë në momentin kur filloi luftën e kushtueshme në Amerikë. Pavendosja e tij në fushën politike dhe administrative cuan vetë popullin e tij ta urrente, sepse përfaqësonte simbolin e monarkisë absolute, e cila kishte cuar të gjithë Europën në një gjendje të rënde sociale dhe politike.


Gjatë Revolucionit mbreti thërritet me nofkën Luigji Capeto i pasardhësi i Ugo Capetos, themeluesit të dinastisë, kjo për ta ulur figurën e mbretit të Francës, të cilin e quanin edhe Luigji i Fundit.

Diten kur u arrestua, sepse tentoi te arratisjej nga Franca në drejtim të Belgjikë-s, me 10 gusht i hiqën të gjitha fuqitë që përfitonte nga monarkia. Gjatë procesesit të Kuvendit Kombëtar, u gjykua i fajshëm për tradhëti të lartë, dhe u dënua me vdekje në gijotinë.Gruaja e tij Maria Antoneta(qe ishte vajza e perandoreahes se austrise) nuk pelqehej nga francezet te cilet e quanin ate AUSTRIAKJA. Ajo ishte e dhene pas luksit vallezimit e festave bente shpenzime te medhaja dhe ishte tekanjoze prandaj me ironi thirrej "MADAME DIFICITI"

Burmiet

Redakto