Lufta Njëqindvjeçare (Frëngjisht: La guerre de Cent Ans; 1337–1453) ishte një seri konfliktesh të armatosura midis mbretërive të Anglisë dhe Francës gjatë Mesjetës së Vonë. Ai e ka origjinën nga pretendimet e diskutueshme për fronin francez midis Shtëpisë angleze të Plantagenet dhe shtëpisë mbretërore franceze të Valois. Me kalimin e kohës, lufta u shndërrua në një luftë më të gjerë për pushtet, duke përfshirë fraksione nga e gjithë Evropa Perëndimore, e nxitur nga nacionalizmi në zhvillim në të dyja anët.

Kolazh pikturash që përfaqësojnë betejat e Luftës Njëqindvjeçare. Në drejtim të akrepave të orës, nga lart majtas: La Rochelle, Agincourt, Patay, Orleans.

Lufta Njëqindvjeçare ishte një nga konfliktet më të rëndësishme të Mesjetës. Për 116 vjet, të ndërprera nga disa armëpushime, pesë breza mbretërish nga dy dinastitë rivale luftuan për fronin e mbretërisë dominuese në Evropën Perëndimore. Efekti i luftës në historinë evropiane ishte i qëndrueshëm. Të dyja palët prodhuan risi në teknologjinë dhe taktikat ushtarake, duke përfshirë ushtritë profesionale dhe artilerinë, që ndryshuan përgjithmonë luftën në Evropë; kalorësia, e cila kishte arritur kulmin e saj gjatë konfliktit, më pas ra. Identitete më të forta kombëtare zunë rrënjë në të dy vendet, të cilat u bënë më të centralizuara dhe gradualisht u ngritën si fuqi globale.

Termi "Lufta njëqindvjeçare" u adoptua nga historianët e mëvonshëm si një periodizim historiografik për të përfshirë konfliktet e lidhura, duke ndërtuar konfliktin më të gjatë ushtarak në historinë evropiane. Lufta zakonisht ndahet në tre faza të ndara me armëpushime: Lufta Eduardiane (1337–1360), Lufta e Karolinës (1369–1389) dhe Lufta e Lancastriane (1415–1453). Secila palë tërhoqi shumë aleatë në konflikt, me forcat angleze që fillimisht mbizotëruan. Shtëpia e Valois përfundimisht mbajti kontrollin mbi Francën, me monarkitë e ndërthurura më parë franceze dhe angleze që më pas mbetën të ndara.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto