Lukiani i Samosatam ishte Orator, satirist, lindur rreth 120 - Athinë, larguar në mes të 180 dhe 192) me origjinë të lashtë grek sirian, i njohur për natyrën e mprehtë të shkrimeve të tij satirike. Ai ishte anëtar sofist i dytë, dhe simpatizant epikurean.

Lukiani

Veprat Redakto

Si pjesë e ushtrimeve retorike dhe declamations sofist janë me vlerë të përmendet Phalaris I dhe II, e pa trashëgimi, dhe tiranvrasje, në shtesë Falënderimi i mizave, e cila është në kuadër lavdërimeve të llojit paradoksale në modë në mesin e rhetoricians të kohës.

Ndër veprat e tij më të rëndësishme është traktati "Si të shkruajmë historinë" , këshilla historiografisë për objektivitetin dhe larg nga çdo formë e lajkash.

Fama e tij, megjithatë, është e lidhur kryesisht me dialogjet , disa prej të cilave janë të grupuara së bashku për të formuar seri organike (Dialogjet e zotave, dialogjet detare, Dialogjet e të vdekurve, Dialogjet e kurtizaneve), ndërsa grupi më i rëndësishëm përbëhet nga nga dialogu i përmbajtjes morale, filozofike dhe fetare karakterizuar nga një stil satirik dhe polemik, djegës sidomos ndaj cinikëve, dhe një simpati të dukshme Epikurit: në mesin e këtyre, ne theksojmë Menippus apo magji, Icaromenippo, Charon, Hodhi poshtë Zeus, Zeus poeti tragjik, Prometeu apo Kaukazi, Kuvendi i perëndive, Alexander ose profeti i rremë, Jeta e Demonatte, Vdekja e Peregrino.

Në mesin e aktiviteteve të tij të shumta, ai u përkushtua me mbledhjen e historive dhe legjendave të traditës greke. Dhe me sa duket ai ishte për të "krijuar" figurën e Filipidit, ushtarit grek pas betejës së Maratonës duke ecur pa u ndalur për të njoftuar "Nike Nike!!" ("Fitore! Fitore!") dhe përfundoi së shpejti pas. Duket se në realitet emri i tij Tersippo ose Eucle. Megjithatë, historianët bashkëkohore të betejës (Herodoti në veçanti) nuk i referohet asaj ngjarjeje. Nga mitin e Filipit Pierre de Coubertin ishte i frymëzuar për të krijuar maratonën e sotme. Për Dialogjet e Lukianit të Samosata është frymëzuar edhe poeti Giacomo Leopardi në moralin e tij të operetës.