Santiago de los Caballeros de Merida (shkurtimisht Mérida) është një qytet në të cilin ndodhet selia e komunës së Libertador në shtetin e Venezuelës Mérida. Një nga qytetet më të mëdha të vendosur në Andet e Venezuelës. Sipas censusit të vitit 2005 qyteti kishte 215.289 banorë.

Mérida
Qytet
Nofkat: 
Ciudad de los Caballeros
(Qyteti i Zotërinjve)
Parimet: 
Es Non potest civitas abscondi supra montem posita Sq Nuk mund të fshihet qyteti mbi kodër - Mateu 5:14
Popullsia
 • Gjithsej345.489
{{{postal_code_type}}}
5101
Faqja zyrtarewww.merida.com.ve

Mérida është sot qendra turistike dhe universitare e Venezuelës perëndimore.

Gjeografia

Redakto

Mérida ka një siperfaqe me 59,39 kuadratkilometra dhe gjendet në 1640 m lart nivelit të detit. Dendësia është 3.449 ban./km².

Qyteti ndodhet në luginën e lumit Came. Nga qyteti mund ta shikoni majën më të lartë në Venezuelës - Pico Bolivar.

Popullsia

Redakto

Censusi i 2005-ës tregoi se Mérida ka 215.289 banorë. Zona metropolitane që përfshijnë Tabay dhe Ejio ka rreth 300.000 banorë.

Popullsia e Méridës është relativisht homogjene, por nuk ka, megjithatë, komunitete të mëdha e të huajve. Midis tyre ka grupe të rëndësishme italiane, portugeze dhe kolumbiane.

Historia

Redakto

Mérida u themelua më 9. tetor 1558 nga kapidani spanjoll Juan Rodriguez Suárez, që e emëroi qytetin sipas vendlindjes së tij në Spanjë, Mérida. Po ashtu i emëroi kapidani spanjoll edhe lumenjtë në rrethin të qyteti sipas atyre në Spanjë.

Në vitin 1622 Mérida u ngrit si kryegytet i shtetit me emër të njëjtë dhe 1778 u bë qendër e një ipeshkvie. Dhe për këtë arsye u themelua seminari i priftërinjëve, që u shëndrrua në vitin 1811 në Universidad de los Andes.

Atraksione turistike

Redakto

Si në të gjithë qytetet venezoale qendra e qytetit përbëhet nga sheshi Plaza Bolìvar, që në anën perëndimore e ka katedralën e Méridës nga viti 1803, e ndërtuar në stilin gotik.

Atraksioni më i madh për turistët është teleferiku i Méridës, që të qon në malin e Pico Espejo (4.765 m). Teleferiku ka një gjatësi prej 12,5 km dhe kalon një distanc të lartësisë prej 3.200 metra. Por që nga gushti i vitit 2008 teleferiku është i mbyllur, sepse janë gjetur prishje të mëdha.

Arsim dhe shkencë

Redakto

Mérida është pozicioni i universitetit të dytë më të madhë të Venezuelës Universitetin e Andeve, që ka rreth 44.000 studentë (sipas vitit 2006). Ka tre fakultete: ajo e shkencës shpirtërore, ajo e shkencës natyrore dhe ajo e shkencës së ingjinjerisë.

Ekonomi

Redakto

Bujqësia është traditë e vjetër në Mérida. Produkti më i rëndësishëm i këtij sektori ekonomik është kallam sheqeri. Por që nga ndërtimi i teleferikut dhe aeroportit, dhe përmirësimi i rrugëve shtetërore turizmi u bë sektori më i madh ekonomik në qytet.

Kultura

Redakto

Festa më e madhe është Feria del Sol, që festohet çdo vit në muajin të shkurtit.

Institucionet kulturore më të mëdha janë:

  • Centro Cultural Tulio Febres Cordero (Qendër Kulturore)
  • Museo Arqueológico de Mérida (Muzeu Arkeologjik)
  • Museo de Arte Colonial (Muzeu i Artit të Kolonisë)
  • Teatro César Renginfo (Teatri)

Sporti

Redakto

Sportet më popullore janë futbolli dhe basketbolli.

Infrastruktura

Redakto

Deri në mesin të shekullit të 19. Mérida s'kishte asnjë lidhje me shtetet fqinjë. Me ndërtimin e Transandina në atë kohë u lidh kështu qyteti me rrugët shtetërore të Venezuelës.

Transporti publik

Redakto

Në Mérida ekziston një rrjet i madh të transportit publik me omnibuse, që lidhin qendrën me periferin e Méridës.

Aeroporti

Redakto

Në Mérida ekzistojnë dy aeroporte shtetërore, por nga të cilat vetëm një është e hapur. Aeroporti Juan Pablo Perez Alfonzo do të zgjerohet në vitet të ardhshme dhe të shëndrrohet në një aeroport ndërshtetëror.

Lidhje të jashtme

Redakto