Mahmut Dac Kalisi lindi në vitin 1793 në fshatin Kalis të Kuksit.Ai ishte njëri ndër luftëtarët më të dalluar në luftën kundër pushtuesit osman në Shqipërinë e Veriut gjatë shekullit 19.Pas luftimesh të ashpra me forcat osmane,ata arritën ta kapnin në Sllovë të Peshkopisë në vitin 1870 dhe ia prenë kokën.Koka e tij u çua si trofe në Stamboll.Dëshmor i atdheut.

Kenga e Mahmut DacitRedakto

Shumë këngëtarë si nga Shqipëria ashtu edhe nga Kosova i kanë kënduar trimërive të Mahmut Dacit.Teksti i këngës është:

Krisën topat more n´at o zabal-e thuj o Mahmutit more a s´po del-e

Thuj Mahmutit more ndaq o me dalë se Dovleti ty t´ka falë

Me m´pas falë Dovleti mu me asqer smë kish rrethu-e

Me asqer o me izbashllar jam mbet vetem veq me nji djalë

Vet dytë more vet i tretë Kulla ime more lufton vet

Lufton vet o deri n´aksham kajmekamit t´ia lam nji nam

le t´na nin Mbreti n´Stamboll le t´na nin Krajli n´Miskov

le t´na nin Krajli e krajlica po lufton Mahmut Dac Kalisa

O Haziz o djali jem merr shishëhonen e vraj o me rend

Zgedhmi burrat bang e bang t´iu bojme vorret more n´at saraj