ekonomi, mallrat janë artikuj që plotësojnë dëshirat njerëzore dhe ofrojnë dobi, për shembull, për një konsumator që blen një produkt të kënaqshëm. Bëhet një dallim i përbashkët midis mallrave që janë të transferueshme dhe shërbimeve që nuk janë të transferueshme.[1]

Mallra të prekshme të grumbulluara në një depo

Një mall është një "mall ekonomik" nëse është e dobishme për njerëzit, por e pakët në lidhje me kërkesën e saj, kështu që kërkohet përpjekje njerëzore për ta marrë atë.[2] Në të kundërt, mallrat e lira, si ajri, janë natyrshëm në furnizim të bollshëm dhe nuk kanë nevojë për përpjekje të vetëdijshme për t'i siguruar ato. Mallrat private janë gjëra në pronësi të njerëzve, të tilla si televizorët, mobiljet e dhomës së ndenjes, kuletat, telefonat celularë, pothuajse çdo gjë që zotërohet ose përdoret në baza ditore që nuk ka lidhje me ushqimin.

Një mall konsumi ose "mall përfundimtar" është çdo artikull që konsumohet përfundimisht, në vend që të përdoret në prodhimin e një malli tjetër. Për shembull, një furrë me mikrovalë ose një biçikletë që i shitet një konsumatori është një mall përfundimtar ose mall konsumi, por përbërësit që shiten për t'u përdorur në ato mallra janë mallra të ndërmjetme. Për shembull, tekstilet ose transistorët mund të përdoren për të prodhuar disa mallra të mëtejshme.

Mallrat komerciale interpretohen si produkte të prekshme që prodhohen dhe më pas vihen në dispozicion për furnizim për t'u përdorur në një industri tregtare. Mallrat komerciale mund të jenë traktorë, automjete komerciale, struktura të lëvizshme, aeroplanë, madje edhe materiale për çati. Mallrat komerciale dhe personale si kategori janë shumë të gjera dhe mbulojnë pothuajse gjithçka që një person sheh që nga koha kur zgjohet në shtëpinë e tij, gjatë udhëtimit për në punë deri në mbërritjen e tyre në vendin e punës.

Mallrat mund të përdoren si sinonim për mallrat ekonomike, por shpesh i referohen lëndëve të para të tregtueshme dhe produkteve parësore.[3]

Referimet

Redakto
  1. ^ Alan V. Deardorff, 2006. Terms Of Trade: Glossary of International Economics, World Scientific. Online version: Deardorffs' Glossary of International Economics, "good" Arkivuar 2013-03-18 tek Wayback Machine and "service". Arkivuar 2017-07-01 tek Wayback Machine
  2. ^ Samuelson, P. Anthony., Samuelson, W. (1980). Economics. 11th ed. / New York: McGraw-Hill.
  3. ^ Alan V. Deardorff, 2006, Deardorffs' Glossary of International Economics "commodity". Arkivuar 2007-12-12 tek Wayback Machine