Mandarini është termi që përdorej për të emërtuar një zyrtar publik kinez gjatë periudhës së Kinëz Perandorake. Zyrtari dallohej nga një veshje me shenjë të caktuar dhe zotëronte epërsi mbi dhe ndaj publikut të përgjithshëm.[1]

Mandarin kinez në periudhën e dinastisë Quing

Origjina e termitRedakto

Termi mandarin e merr origjinën e vet nga fjala portugeze madarim, që do të thotë "ministër" apo "këshilltar". Kjo e fundit, nga ana e vet, vjen nga fjala sanskrite mantrim ("këshilltar", "kryetar") e përdorur për të përkthyer fjalën kineze guan, dhe e derivuar nga mantra ("këshill"), e lidhur me rrënjën indoeuropiane man- ("të mendosh", "të dish"), prej nga edhe termi latin mens ("mendje").

Shiko dheRedakto

Shënime dhe referencaRedakto

  1. ^ Percy L. Greaves, Jr. "Mises Made Easier", 1974.