Maqedonët ose ashtuquajtur "Greko-maqedonët" janë popull greqishtfolës që anojnë në pjesen jugore të Maqedonisë (si dhe në ajonin me të njëjtin emër në Greqi). Gjuha që flasin maqedonasit greqishtfolës është gjuha greke: Μακεδόνες (Makedónes) ose Ελληνομακεδόνες (Ellinomakedónes). Feja dominuese në Maqedoni është feja greko-ortodokse. Popullata e tyre është afërsisht 3.5 milion (2.5 milion banojnë në Maqedonisë).

Dielli i Verginës - një simbol nacionaliste të greqishtfolësve prej Maqedonisë e Jugut[1]
Flamuri nacionaliste i greqishtfolës të prej Maqedonia e jugut[1]
Kjo faqe mirret me popullin greqishtfolës, për terme të ngjajshme shih Maqedonët (kthjellim)

Burimet

Redakto
  1. ^ a b Danforth, Loring M. The Macedonian conflict: Ethnic nationalism in a transnational world, Princeton University Press, 1997, f. 164. "By the late 1980s, when the dispute over Macedonian identity was growing increasingly fierce, both Greek and Macedonian nationalists, particularly those in the diaspora, eagerly seized on the sun or star of Vergina as a powerful national symbol that expressed their competing claims to continuity with the ancient Macedonians."