Stampa:Infobox Athleticrace Maratona e Beogradit është një garë maratone e mbajtur çdo vit në Beograd që nga viti 1988. Ajo është mbajtur zakonisht në mes të prillit dhe gjithashtu përmban dhe gjysmë maratonën dhe vrapim për qejf për publikun.

Sfondi Redakto

Maratona e Beogradit është një nga ngjarjet më të mëdha sportive në Serbi . Një grup entuziastësh erdhën me një plan për të rivendosur garën që ekzistonte në vitin 1910 nga Obrenovac në Beograd . Maratona e parë moderne në Beograd u zhvillua më 8 maj 1988. Gjatësia e gjurmës origjinale të maratonës më 1910 ishte 23   km me disa pika kontrolli. Gjatësia e maratonës së vitit 1988 ishte 46.7   km, me fillim dhe mbarim përpara Ndërtesës së Parlamentit Federal . Që nga viti 1990 Maratona e Beogradit ka një standard prej 42.195 km gjatësi .

Bombardimet e NATO-s dhe Jugosllavisë në vitin 1999 nuk e penguan maratonën që të zhvillohej atë vit, dhe më 17 prill u zhvillua gara si një grup i matur. [1] Rreth 40 vrapues nga nëntë vende kaluan vijën e finishit në 3 orë 15 minuta dhe 16 sekonda. Vrapuesit nga vendet e NATO-s ishin Seine Brenson nga SHBA, dhe Michael Turzynski dhe Heinz Lorber nga Gjermania. Dy të fundit gjithashtu janë anëtarë të klubit maratona 100 gjermane.

Shoqëria Jugosllave e Sportit " Partizani " e mori përsipër organizimin e maratonës. Qyteti i Beogradit, departamentet e tij dhe shërbimet komunale ndihmuan në organizimin e ngjarjes. Gjithashtu ishin të përfshira edhe organet ekzekutive të qeverisë së qytetit, Ushtria e Serbisë, Policia Serbe, dhe një numër sponsorizuesish. Në shtator 2003, Beogradi deklaroi se maratona është një ngjarje me rëndësi të veçantë për qytetin. Të njëjtët organizatorë gjithashtu organizuan garën e Beogradit p<a href="./Bombardimi i Jugosllavisë nga NATO" rel="mw:WikiLink" data-linkid="61" data-cx="{&quot;adapted&quot;:true,&quot;targetTitle&quot;:{&quot;title&quot;:&quot;Bombardimi i Jugosllavisë nga NATO&quot;,&quot;pagelanguage&quot;:&quot;sq&quot;,&quot;thumbnail&quot;:{&quot;source&quot;:&quot;http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg/80px-%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg&quot;,&quot;width&quot;:80,&quot;height&quot;:47}},&quot;sourceTitle&quot;:{&quot;title&quot;:&quot;NATO bombing of Yugoslavia&quot;,&quot;pagelanguage&quot;:&quot;en&quot;,&quot;thumbnail&quot;:{&quot;source&quot;:&quot;http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg/80px-%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg&quot;,&quot;width&quot;:80,&quot;height&quot;:47},&quot;description&quot;:&quot;March–June 1999 NATO military operation in Yugoslavia&quot;}}" class="mw-redirect cx-link" id="mwFg" title="Bombardimi i Jugosllavisë nga NATO">ë</a>rmes historisë, një garë rreth qytetit të Kalemegdanit , e cila filloi në vitin 1996. [2]

Maratona e Beogradit është përshtatur për njerëzit e të gjitha moshave, dhe është e ndarë në kategoritë e mëposhtme:

  • Maratona e fëmijëve është një garë për fëmijët.
  • Vrapi argëtues është ngjarja me pjesëmarrësit më të shumtë (5 km).
  • Gjysma-maratona është një maratonë gjysmë distancë që është në përputhje me standardet botërore.
  • Maratona ka një standard 42.195 km gjatësi maratone.
 
Gara e meshkujve në vitin 2006
 
William Kwambai Kipchumba kryesoi podiumin në vitin 2008

Referimet Redakto

  1. ^ Butcher, Pat (1999-10-11). Paul Tergat to race through history Arkivuar 23 tetor 2012 tek Wayback Machine. IAAF. Retrieved on 2009-10-15.
  2. ^ The Belgrade Race Through History Arkivuar 18 shtator 2014 tek Wayback Machine. Belgrade Marathon. Retrieved on 2009-10-15.
Lista e fituesve
  • Karamata, Ozren (2010-04-20). Maratona e Beogradit . Shoqata e Statistikave të Rrugëve . Marrë nga 2010-04-21.

Linqe te jashtme Redakto