Mekanika statistike është zbatimi i teorisë së probabilitetit, e cila përfshin vegla matematike për tu marrë me popullata të mëdha, si dhe fushës së mekanikës e cila merret me lëvizjene e thermijave dhe objekteve mbi të cilën zbatohen forcat. Mekanika statistike, ndonjëherë njihet si fizika statistike, e cila është një nënfushe e fizikës dhe kimisë.

Postulatet themeloreRedakto

Ansambli mikrokanonikRedakto

 Artikulli kryesor: Ansambli mikrokanonik.

Ansambli KanonikRedakto

 Artikulli kryesor: Ansambli Kanonik.

Lidhja termodinamikeRedakto

Ansambli grand kanonikRedakto

 Artikulli kryesor: Ansambli grand kanonik.

Ekuivalenca midis përshkrimeve në limitin termodinamikRedakto

Rruga e rastësishmeRedakto

Rruga e rastësishme në kohëRedakto

Rruga e rastësishme në hapësirëRedakto

Shikoni gjithashtuRedakto

Një tabelë e artikujve në Statistikën Mekanike
Maksuell Bolcman Bose-Ajnshtajn Fermi-Dirak
Thermija Bosonet Fermionet
Statistika

Funksioni i ndarjes
Vetitë statistike
Ansambli mikrokanonik | Ansambli kanonik | Ansambli grand kanonik

Statistikat

Statistika Maksuell-Bolcman
Distribucioni Maksuell-Boltzmann
Distribucioni i Bolcmanit
Paradoksi i Gibsit

Statistikat Bose-Ajnshtajn Statistikat Fermi-Dirak

Perafrimi Tomas-Fermi
gaz në një kuti
gaz në një grackë harmonikë
Gazi Gazi ideal

Gazi i Bozes
Modeli i Dibaj
Kondensatet Boze-Ajnshtajn
Ligji i rrezatimit i Plankut për trupin e zi

Gazi i Fermit
Kondensatët fermionikë

Ekuilibri
Kimik
Ekuilibri kimik klasik

ReferimeRedakto

  • Chandler, David (1987). Introduction to Modern Statistical Mechanics. Oxford University Press. ISBN 0-19-504277-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Huang, Kerson (1990). Statistical Mechanics. Wiley, John & Sons, Inc. ISBN 0-471-81518-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Charles Kittel; Herbert Kroemer (1980). Thermal Physics, Second Edition. San Francisco: W.H. Freeman and Company. ISBN 0716710889. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • McQuarrie, Donald (2000). Statistical Mechanics (2nd rev. ed.). University Science Books. ISBN 1-891389-15-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Dill, Ken; Bromberg, Sarina (2003). Molecular Driving Forces. Garland Science. ISBN 0-8153-2051-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (link)
  • Liste e librave universitare ne mekaniken statistike

Lidhje te jashtmeRedakto