Merjem el-Asturlabi

shkencëtare

Merjem el-Astrulabi ose El-'Ixhlijah bint el-'Ixhli el-Asturlabi (Arabisht: العجلية بنت العجلي الأسطرلابي), ishte astronome e shekullit të 10-të, e cila prodhonte astrolabeAleppo.

Jeta e hershmeRedakto

Merjeme është vajza e astrolabistit i njohur si el-Ixhlijah el-Asturlabi. Sipas Ibn el-Nedim, ajo ishte nxënëse e Nestulusit.

KarrieraRedakto

El-Ixhlijah prodhoi astrolabe, instrumentë astronomik dhe navigacioni, gjatë shekullit të 10-të. Ajo u punësua nga emiri (kryetari) i Aleppos, Sejf el-Daula, i cili pushtoi nga viti 944 deri më 966.