Mitokondritë janë organele qelizore; quhen edhe sistemet energji-prodhuese të qelizës.

StrukturaRedakto

Mitokondritë janë të rrethuara nga një membranë e jashtme dhe nga një membranë e brendshme që organizohet në disa palosje apo përthyerje karakteristike. Hapësira e brendshme e mitokondrive është e ndarë në disa kompartimente apo reparte. Brenda mitokondrive ka enzima, koenezima, ujë, fosfate dhe molekula të tjera që janë të nevojshme për frymëmarrjen qelizore.

FunksioniRedakto

Funksioni i mitokondrive është ai i prodhimit të energjisë në formën e ATP-së.

Fosforilimi oksidativRedakto

Prodhimi i nxehtësisëRedakto

Origjina e mitokondriveRedakto

Është tashmë e konsoliduar teoria se, mitokondritë e kanë prejardhjen nga baktere endosimbiotike të futura brenda qelizave primitive.

BibliorafiaRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto