Mozilla është një komunitet promovues programesh me kod të lirë, e njohur më tepër për zhvillimin e shfletuesit Firefox. Komuniteti Mozilla përdor, zhvillon, përhap dhe mbështet produktet Mozilla dhe punon për të çuar përpara qëllimet e rrjetit të hapur në bazë të parimeve të përcaktuara në manifestin Mozilla. Komuniteti është i përkrahur institucionalisht nga Fondacioni Mozilla dhe filialit taksapagues Mozilla Corporation.

Mozilla Firefox logo 2017

Përveç shfletuesit Firefox, Mozilla gjithashtu prodhon Firefox Mobile, sistemin operativ për telefona celularë Firefox OS, sistemin Bugzilla dhe një numër të konsiderueshëm projektesh të tjera.

Historia Redakto

Më 23 shkurt 1998,Korporata Netscape Communications krijoi një projekt të quajtur Mozilla (pas emrit origjinal të kodit të shfletuesit Netscape Navigator i cili është një përzierje e "Mozaikut dhe Godzilla ") për të koordinuar zhvillimin e paketës së aplikimit Mozilla, versioni me burim të hapur të softuerit Netscape -së në internet, Netscape Communicator. Jamie Zawinski thotë se ai doli me emrin " Mozilla ", në një takim të stafit Netscape. Një grup i vogël i të punësuarve Netscape ishin ngarkuar me koordinimin e komunitetit të ri.

Fillimisht , Mozilla kishte për qëllim të jetë një ofrues teknologjije për kompanitë , të tilla si Netscape , i cili do te reklamoje kodin burim te tyre . Kur AOL ( kompania Netscape mëmë ) reduktoi në masë të madhe përfshirjen e saj me Mozilla-n në korrik 2003 , Fondacioni Mozilla u caktua asistent ligjor i projektit . Menjëherë pas kësaj , Mozilla dënoi Mozilla Suite në favor të krijimit të aplikacioneve të pavarura për çdo funksion , kryesisht shfletuesin web Firefox dhe Thunderbird email klient , dhe u zhvendos në furnizimin e tyre drejtpërdrejt në publik .


Firefox Redakto


Firefox është një shfletues web, dhe është produkt software më i njohur i Mozilla. Ajo është në dispozicion në të dy versionet desktop dhe celular. Firefox përdor paraqitjen e motorit Gecko për të shfaqur faqet e internetit, e cila zbaton standardet aktuale dhe të parashikuara te webit. [39] Deri në prill 2013, Firefox-i ka rreth 20-21% të aksioneve në mbarë botën per përdorimin e shfletuesve web, duke e bërë atë shfletuesin e tretë me të perdorur . Firefox-i filloi si një degë eksperimentale e Mozilla codebase nga Dave Hyatt , Joe Hewitt dhe Blake Ross . Ata besonin se kërkesat komerciale te sponsorizimit dhe karakteristikat e drejtuara të zhvillimit të Netscape kompromentuan shërbimin e shfletuesit Mozilla . Për të luftuar atë që ata e panë si software kapardisem Mozilla Suite -së , ata krijuan një shfletues vete , të cilin ata e zevendesuan me Mozilla Suite .

Referime Redakto

https://web.archive.org/web/20150526193527/https://www.mozilla.org/en-US/foundation/moco/

https://web.archive.org/web/20151024235749/http://www-archive.mozilla.org/press/mozilla-2005-08-03.html