APANDESITI Redakto

Apandesiti(ose shtojca vermiforme; gjithashtu shtojca cecale [ose caecal]; vermix; ose proces vermiform,) është një tub me fund të verbër, i ngjashëm me gishtin, i lidhur me zorrën e trashë, nga i cili zhvillohet në embrion. Cecum është një strukturë e ngjashme me qesen e zorrës së trashë, e vendosur në kryqëzimin e zorrëve të holla dhe të mëdha. Termi "vermiform" vjen nga latinishtja dhe do të thotë "në formë krimbi". Apandesiti dikur konsiderohej një organ vestigial, por kjo pikëpamje ka ndryshuar gjatë dekadave të fundit.Kërkimet e fundit sugjerojnë që apandesiti mund të shërbejë për një qëllim të rëndësishëm. Në veçanti, mund të shërbejë si një rezervuar për bakteret e dobishme të zorrëve.

STRUKTURA Redakto

Apandesiti njerëzor ka një mesatare prej 9 cm (3,5 in) në gjatësi, por mund të shkojë nga 5 deri në 35 cm (2,0 deri 13,8 in). Diametri i apandesitit është 6 mm (0.24 in), dhe më shumë se 6 mm (0.24 in) konsiderohet një shtojcë e trashë ose e përflakur. Apandesiti më e gjatë e hequr ndonjëherë ishte e gjatë 26 cm (10 in). [2] Shtojca zakonisht ndodhet në kuadratin e poshtëm të djathtë të barkut, afër kockës së djathtë të hip. Baza e apandesitit ndodhet 2 cm (0,79 in) nën valvulën ileocecale që ndan zorrën e trashë nga zorra e hollë. Pozicioni i tij brenda barkut korrespondon me një pikë në sipërfaqe të njohur si pika e McBurney.

Apandesiti është i lidhur me mesenterinë në rajonin e poshtëm të ileumit, nga një rajon i shkurtër i mesokolonit i njohur si mesoappendix.

VARIACIONET E APANDESITIT Redakto

Disa binjakë identikë - të njohur si binjakë me pamje pasqyre - mund të kenë një anatomi të pasqyruar, një gjendje e lindur me apandesitin të vendosur në kuadrantin e poshtëm të majtë të barkut. Keqtrajtimi i zorrëve gjithashtu mund të shkaktojë zhvendosjen e apandesitit në anën e majtë.

Ndërsa baza e apandesitit zakonisht ndodhet 2 cm (0,79 in) poshtë valvulës ileocecale, maja e apendiksit mund të vendoset në mënyrë të ndryshueshme - në legen, jashtë peritoneumit ose prapa zorrës së trashë. Prevalenca e pozicioneve të ndryshme ndryshon midis popullatave me pozicion retrocecal që janë më të zakonshmet në Gana dhe Sudan, me 67.3% dhe 58.3% dukuri përkatësisht, në krahasim me Iranin dhe Bosnjën ku pozicioni i legenit është më i zakonshmi, me 55.8% dhe 57.7% përkatësisht dukuri.

Në raste shumë të rralla, apandesiti mund të mos jetë fare e pranishme (laparotomat për apendesit të dyshuar kanë dhënë një frekuencë prej 1 në 100,000).

Ndonjëherë ka një palosje gjysmërrethore të membranës mukoze në hapjen e apandesitit . Kjo valvul e apandesitit vermiforme quhet edhe valvula e Gerlach.

FUNKSIONET Redakto

MIREMBAJTJA E FLORES SE ZORREVE Redakto

Një funksion i mundshëm i shtojcës njerëzore është një "shtëpi e sigurt" për bakteret e dobishme në shërimin nga diarreja

Megjithëse është pranuar prej kohësh që indi imunitar që rrethon shtojcën dhe gjetkë në zorrë - i quajtur ind limfoid i shoqëruar nga zorra - kryen një numër funksionesh të rëndësishme, mungonin shpjegimet për formën dalluese të shtojcës dhe mungesën e dukshme të specifikave rëndësia dhe funksioni siç gjykohet nga mungesa e efekteve anësore pas heqjes së tij. Prandaj, nocioni që shtojca është vetëm vestigiale u mbajt gjerësisht.

William Parker, Randy Bollinger dhe kolegët në Universitetin Duke propozuan në 2007 që shtojca të shërbejë si një strehë për bakteret e dobishme kur sëmundja nxjerr bakteret nga pjesa tjetër e zorrëve. Ky propozim bazohet në një kuptim që u shfaq nga fillimi i viteve 2000 se si sistemi imunitar mbështet rritjen e baktereve të dobishme të zorrëve, në kombinim me shumë tipare të njohura të shtojcës, duke përfshirë arkitekturën e saj, vendndodhjen e saj pak më poshtë rrjedhës normale njëkahëshe të ushqimit dhe mikrobeve në zorrën e trashë dhe shoqërimin e tij me sasi të bollshme të indeve imune. Hulumtimi i kryer në Spitalin Universitar Winthrop - tregoi se individët pa një shtojcë kishin katër herë më shumë gjasa të kishin një përsëritje të kolitit Clostridium zehmet. Shtojca, pra, mund të veprojë si një "shtëpi e sigurt" për bakteret e dobishme. Ky rezervuar bakteresh mund të shërbejë për të ripopulluar florën e zorrëve në sistemin e tretjes pas një periudhe dizenterie ose kolere ose për ta rritur atë pas një sëmundjeje më të butë gastrointestinale.

Sistemet imune dhe limfatike Redakto

Apandesiti është identifikuar si një përbërës i rëndësishëm i funksionit imunitar të mukozës së gjitarëve, veçanërisht përgjigjet imune të ndërmjetësuara nga qelizat B dhe qelizat T të derivuara ekstremimikisht. Kjo strukturë ndihmon në lëvizjen e duhur dhe largimin e mbetjeve në sistemin e tretjes, përmban enë limfatike që rregullojnë patogjenët, dhe së fundmi, madje mund të prodhojë mbrojtje të hershme që parandalojnë sëmundjet vdekjeprurëse. Për më tepër, mendohet se kjo mund të sigurojë më shumë mbrojtje imune nga pushtimi i patogjenëve dhe marrja e qelizave B dhe T të sistemit limfatik për të luftuar viruset dhe bakteret që infektojnë atë pjesë të zorrëve dhe duke i stërvitur ato në mënyrë që përgjigjet imune të jenë të synuara dhe më të afta për të në mënyrë të besueshme dhe më pak të rrezikshme luftojnë patogjenët. Përveç kësaj, ekzistojnë qeliza të ndryshme imune të quajtura qeliza limfoide të lindura që funksionojnë në zorrë në mënyrë që të ndihmojnë apendiksin të ruajë shëndetin e tretjes.

Rëndësia klinike Redakto

Sëmundjet e zakonshme të apandesitit (te njerëzit) janë apendesiti dhe tumoret karcinoide (karcinoidi i apendiksit).Kanceri i shtojcës përbën rreth 1 në 200 të të gjitha sëmundjeve malinje gastrointestinale. Në raste të rralla, adenomat janë gjithashtu të pranishme.

Apendesiti Redakto

Apendesiti është një gjendje e karakterizuar nga pezmatimi i apendiksit. Dhimbja shpesh fillon në qendër të barkut, që korrespondon me zhvillimin e apendiksit si pjesë e mesit të zorrëve embrionale. Kjo dhimbje është zakonisht një dhimbje e shurdhër, e lokalizuar dobët, e organeve të brendshme.

Ndërsa përparon inflamacioni, dhimbja fillon të lokalizohet më qartë në kuadrantin e poshtëm të djathtë, pasi peritoneumi inflamohet. Ky inflamacion peritoneal, ose peritoniti, rezulton në ndjeshmëri reaguese (dhimbje gjatë heqjes së presionit në vend se aplikimit të presionit). Në veçanti, ajo paraqet në pikën e McBurney, 1/3 e rrugës përgjatë një vije të tërhequr nga shtylla kurrizore e sipërme e iliakut në kërthizë. Në mënyrë tipike, dhimbja e pikës (e lëkurës) nuk është e pranishme derisa të pezmatohet peritoneumi parietal. Ethet dhe një përgjigje e sistemit imunitar janë gjithashtu karakteristike për apendesitin. Shenja dhe simptoma të tjera mund të përfshijnë të përziera dhe të vjella, ethe të ulëta që mund të përkeqësohen, kapsllëk ose diarre, fryrje të barkut ose fryrje të barkut.

Apendesiti zakonisht kërkon heqjen e apendiksit të përflakur, në një apendektomi ose me anë të laparotomisë ose laparoskopisë. Pa trajtuar, shtojca mund të këputet, duke çuar në peritonit, e ndjekur nga shoku dhe, nëse nuk trajtohet ende, vdekja.

Kohët e fundit, praktikuesit raportuan rezultate të mira në trajtimin e apendesitit pa apendektomi. Menaxhimi i apendesitit duke përdorur vetëm trajtim me antibiotikë dhe ftohje të apendiksit ishte i suksesshëm në apendicitin akut të shfaqjes së parë pa ndërlikime.

Kirurgjia Redakto

Heqja kirurgjikale e apendiksit quhet apendektomi. Ky heqje normalisht kryhet si një procedurë urgjence kur pacienti vuan nga apendesiti akut. Në mungesë të pajisjeve kirurgjikale, përdoren antibiotikë intravenozë për të vonuar ose shmangur fillimin e sepsës. Në disa raste, apendesiti qetësohet plotësisht; më shpesh, një masë inflamatore formohet rreth shtojcës. Ky është një kundërindikacion relativ për operacionin.

Apandesiti përdoret gjithashtu për ndërtimin e një kanali urinar efferent, në një operacion të njohur si procedura Mitrofanoff,në njerëzit me një fshikëz neurogjenike.

Apandesiti përdoret gjithashtu si një mjet për të hyrë në zorrën e trashë tek fëmijët me zorrët e paralizuara ose probleme të mëdha të sfinkterit rektal. Apandesiti nxirret në sipërfaqen e lëkurës dhe fëmija / prindi mund të bashkojë një kateter dhe të lajë lehtësisht zorrën e trashë (përmes defekimit normal) duke përdorur një tretësirë të përshtatshme.

HISTORIA Redakto

Charles Darwin sugjeroi që shtojca ishte përdorur kryesisht për tretjen e gjetheve si primat, dhe evoluoi për të marrë një qëllim të ri gjatë evolucionit. Cecum shumë i gjatë i disa kafshëve barngrënëse, të tilla si në kalë ose koala, duket se mbështet këtë hipotezë. Cecumi i koalës i mundëson asaj të presë baktere që ndihmojnë posaçërisht në shpërbërjen e celulozës. Paraardhësit njerëzorë mund të jenë mbështetur gjithashtu në këtë sistem kur ata jetonin me një dietë të pasur me gjethe. Ndërsa njerëzit filluan të hanë ushqime që treten më lehtë, ata mund të jenë bërë më pak të varur nga bimët e pasura me celulozë për energji. Ndërsa cecumi u bë më pak i nevojshëm për tretjen, mutacionet që më parë ishin të dëmshme (dhe do të kishin penguar përparimin evolucionar) nuk ishin më të rëndësishme, kështu që mutacionet mbijetuan. Sugjerohet që këto alele u bënë më të shpeshta dhe cecum vazhdoi të tkurrej. Pas miliona vitesh, cecum dikur i domosdoshëm degradoi për të qenë shtojca e njerëzve modernë.

Dr. Heather F. Smith nga Universiteti Midwestern dhe kolegët e tij shpjeguan:

Kohët e fundit ... kuptimi i përmirësuar i imunitetit të zorrëve është shkrirë me të menduarit aktual në shkencën biologjike dhe mjekësore, duke treguar një funksion të dukshëm të shtojcës cecale të gjitarëve si një shtëpi e sigurt për mikrobet simbioze të zorrëve, duke ruajtur florën gjatë periudhave të infeksionit gastrointestinal në shoqëri pa ilaçe moderne. Ky funksion është potencialisht një forcë selektive për evolucionin dhe mirëmbajtjen e shtojcës. Tre morfotip të shtojcave të qafës së mitrës mund të përshkruhen midis gjitarëve bazuar kryesisht në formën e zorrës së trashë: një shtojcë e veçantë që degëzohet nga një cekum i rrumbullakosur ose i ngjashëm me qesen (si në shumë specie primare), një shtojcë e vendosur në kulmin e një të gjatë dhe zorrë e trashë vëllimore (si në lepur, avion më i madh dhe cep dune mole miu), dhe një shtojcë në mungesë të një cecum të theksuar (si në barkun e nënës). Për më tepër, struktura të gjata të ngushta si apendiksi gjenden te gjitarët që ose nuk kanë një cekum të dukshëm (si në monotremë) ose mungon një bashkim i veçantë midis zorrës së trashë dhe strukturës së ngjashme me shtojcën (si në koalë). Një shtojcë cecale ka evoluar në mënyrë të pavarur të paktën dy herë, dhe me sa duket përfaqëson edhe një shembull tjetër të konvergjencës në morfologji midis marsupialeve australiane dhe placentave në pjesën tjetër të botës. Megjithëse shtojca është humbur me sa duket nga specie të shumta, ajo gjithashtu është ruajtur për më shumë se 80 milion vjet në të paktën një klade.

Në një letër të vitit 2013, shtojca u zbulua se kishte evoluar të paktën 32 herë (dhe ndoshta madje 38 herë) dhe se ishte humbur jo më shumë se gjashtë herë. Një studim më i fundit duke përdorur metoda të ngjashme në një bazë të dhënash të azhurnuar dha rezultate të ngjashme, megjithëse më pak spektakolare, me të paktën 29 fitime dhe më së shumti 12 humbje (të gjitha ishin të paqarta), dhe kjo është ende dukshëm asimetrike. [30] Kjo sugjeron që shtojca cecale ka një avantazh selektiv në shumë situata dhe argumenton fuqimisht kundër natyrës së saj vestigiale. Kjo histori komplekse evolucionare e shtojcës, së bashku me një heterogjenitet të madh në shkallën e saj evolucionare në taksa të ndryshme, sugjeron se ajo është një tipar i përsëritur.

Një funksion i tillë mund të jetë i dobishëm në një kulturë që nuk ka pajisje moderne sanitare dhe të kujdesit shëndetësor, ku diarreja mund të mbizotërojë. Të dhënat aktuale epidemiologjike mbi shkakun e vdekjes në vendet e zhvilluara të mbledhura nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në 2001 tregojnë se diarreja akute është tani shkaku i katërt kryesor i vdekjes së lidhur me sëmundjen në vendet në zhvillim (të dhëna të përmbledhura nga The Bill and Melinda Gates Foundation). Dy nga shkaqet e tjera kryesore të vdekjes pritet të kenë ushtruar presion të kufizuar ose aspak të përzgjedhjes.