Nexhati Tafa është shkrimtar dhe skenarist shqiptar. Ka shkruar 15 skenarë kinematografikë.

Skenarist

Film Artistik

1995—Përdhunuesit

1995—Vdekja e kalit

1995—Zemra e nënës

1991—Enigma

1988—Sinjali i dashurisë

1988—Treni niset më shtatë pa pesë

1985—Të mos heshtësh

1984—Taulanti kërkon një motër

1984—Shirat e vjeshtës

1983—Apasionata

1982—Njeriu i mirë

1980—Një gjeneral kapet rob

1980—Dëshmorët e monumenteve

1976—Dimri i fundit

1976—Tokë e përgjakur

Film Dokumentar

"Jetë pas vdekjes"

“Këngëtari i vdekjes”

“Përtej tragjedisë së një dashurie”

Film Vizatimorë Redakto

Festa e Pranverës

Regjia

Film Dokumentar

"Jetë pas vdekjes"

“Këngëtari i vdekjes”

“Përtej tragjedisë së një dashurie”

Redaktor Filmi

1989—Muri i gjallë

Prodhues Filmash

Film Dokumentarë

“Primitiv në një qytetërim të ri”

“Lulet e një nate dimri”

“Këngëtari i vdekjes”

“Përtej tragjedisë së një dashurie”

Prodhues Filmash

Film me Metrazh të shkurtër

“Macet në dëborë”

“Pleqëri të mbarë”

"Treni"