Ndryshimet klimatike

Ngroja Globale
(Përcjellë nga Ngrohja globale)


Anomalia mesatare e temperatura atmosferike e tokës dhe e sipërfaqeve të deteve, kështu është rindërtuar nga IPCC, në 150 vitet e fundit
Anomalia mesatare e temperatura atmosferike e tokës dhe e sipërfaqeve të deteve, kështu si është regjistruar në 30 vitet e fundit nga satellitet[1].

Ngrohja globale i referohet rritjes së temperaturës në planetin Tokë në një periudhë të caktuar. Një tjetër kuptim i ngrohjes globale është ai i një hipoteze sipas të cilës ngrohja e Tokës vjen si pasojë e përdorimit nga njeriu të lëndëve fosile. Ndryshimet klimatike në Tokë kanë ndodhur me cikle të caktuara gjatë gjithë historisë së planetit, përfshirë ardhjen dhe largimin e akullnajave në epokat e akullta përkatëse.

Ngrohja globale aktuale po shkaktohet nga gazet e dëmshëm si dyoksidi i karbonit e metani i cili çlirohet nga aktiviteti njerëzor, kryesisht nga energjia, transporti, fabrikat, si dhe industria e mishit. Ky gaz formon një shtresë në atmosferë e cila lejon deportimin e rrezeve të diellit në tokë por nuk lejon daljen e tyre mbi sipërfaqen e tokës. Kjo gjë shkakton ngrohje të menjëhershme të tokës duke shkaktuar efekte katastrofale për planetin e njerëzimin.

Mbeten edhe më pak se 10 vjet që njerëzimi të ulë me mbi 90% të çlirimit aktual të gazrave serrë, ose ndryshimet klimatike do të jenë të pakthyeshme, dhe efektet do të jenë shkatërrimtare, deri në zhdukje të qytetërimit njerëzor.

Shiko edheRedakto

  Commons: Global warming – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

ReferimeRedakto

  1. ^ Data series dell'UAH

Lidhje të jashtmeRedakto