At Nikollë Marku është një prift shqiptar ortodoks në dioqezën e Shën Mërisë, në kala të Elbasanit, Shqipëri.

Nikollë Marku

Elbasan, Albania, St Mary's Church 01.jpg

Emri: Nikollë
Mbiemri: Marku
Lindi më: 3 dhjetor, 1948
Vendlindja: Elbasan
Vdiq më: jeton
Profesioni: at kishe

JetaRedakto

I lindur me 3 dhjetor 1948 në qytetin e Elbasanit. Babai i tij ka qenë normalist në shkollën normale të Elbasanit që ka qenë themeluesja dhe arkitektja e arsimit kombëtar shqiptar për pregatitjen e kuadrove të para të arsimit në rang kombëtar.

Gjatë periudhës së socializmit punoi si llogaritar në financë ndërsa me ngadhnjimin e demokracisë në Shqipëri udhëton në Greqi në studime teologjike por nuk i përfundon. Studimet i vazhdon në Shqipëri por përfundon përsëri. At Nikolla Marku përfundon arsimin dhe veshet prift nga Kisha Ortodokse e Maqedonisë.

Për shkak të përolasjeve me Kryepeshkopin Anastas dhe drejtues në KOASH vendoset në Kishën e Shën Mërisë, në kala Elbasan, me vullnetin e besimtarëve ortodoksë, por dhe të simpatizantëve të besimit kristian, duke siguruar në mënyrë të ligjshme një vendim gjykate në qershor 1996, me numër 2634, si subjekt kulti.[1]

KOASH nuk e njeh At Nikolla Markun si prift të ligjshëm dhe e konsideron vendosjen e tij në Kishën e Shën Mërisë, Elbasan, si uzurpim. Prej vitit 1996 At Nikolla Marku vazhdon të jetë në këtë kishë.

BurimetRedakto