Njëkohësisht (shkenca kompjuterike)

The "Dining Philosophers", problemi klasik që përfshin ndarjen dhe njëkohëshmërinë e burimeve

shkencat kompjuterike,njëkohshmëria është një veti e sistemeve në të cilat disa procese ekzekutohen në të njëjtën kohë, dhe potencialisht ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Këto procese mund të ekzekutohen në më tepër bërthama në çipin e njëjtë, duke e ndarë kohën në një procesor, ose të ekzekutohen në procesorë të ndarë fizikisht. Një numër i modeleve matematikore janë zhvilluar për llogaritje të përgjithshme njëkohësisht, duke përfshirë rrjetat Petri, procesi "calculi", modeli "Parallel Random Access Machine" dhe modeli "Actor".


ProblemetRedakto

Për shkak se proceset në një sistem njëkohësisht mund të ndërveprojnë me njëri-tjetrin ndërsa ata janë duke u ekzekutuar, numri i rrugëve të ekzekutimit të mundshme në sistemin, mund të jetë jashtëzakonisht i madh, dhe të mund të parashikohen rezultatet e pritura.

BurimiRedakto

Lexime tjeraRedakto

  • Lynch, Nancy A. (1996). Distributed Algorithms. Morgan Kauffman. ISBN 1558603484. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Andrew S. Tanenbaum, Andrew S.; Maarten Van Steen (2002). Distributed Systems: Principles and Paradigms. Prentice Hall. ISBN 0-13-088893-1. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Kurki-Suonio, Reino (2005). A Practical Theory of Reactive Systems. Springer. ISBN 3-540-23342-3. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Garg, Vijay K. (2002). Elements of Distributed Computing. Wiley-IEEE Press. ISBN 0-471-03600-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Magee, Jeff;, Kramer, Jeff (2006). Concurrency: State Models and Java Programming. Wiley. ISBN 0-470-09355-2. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtje CS1: pikësim shtesë (link) Mirëmbajtje CS1: emra të shumëfishtë: lista e autorëve (link)

Lidhjet e jashtmeRedakto