Një njësi e përpunimit grafik, njohur më mirë si një GPU (anglisht: graphics processing unit) është një qark elektronik i specializuar i projektuar fillimisht për të përshpejtuar grafikën kompjuterike dhe përpunimin e imazhit (qoftë në një kartë video ose të ngulitur në pllaka amë, telefona celular, kompjuter personal, stacione pune dhe konzolla lojërash), por më vonë janë bërë përdoret për llogaritjet jo grafike që përfshijnë probleme paralele të turpshme për shkak të strukturës së tyre paralele. Përdorime të tjera jo grafike përfshijnë trajnimin e rrjeteve nervore dhe minierat e kriptomonedhave.

Përbërësit e GPU-së.
Tseng Labs, ET4000/W32p.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto