Përbërja kimike

substancë e pastër kimike e përbërë nga dy ose më shumë elementë kimikë të ndryshëm
(Përcjellë nga Përbërje kimike)

Komponimi kimik është një substancë e pastër kimike e përbërë nga dy ose më shumë elemente të ndryshme kimike që mund të ndahen në substanca të thjeshta me anën e reaksioneve kimike. Komponimet kimike jan unike nga struktura dhe përcaktimi kimik, ato përbëjnë një raport të caktuar të atomeve që mbahen së bashku në hapësirë të definuar me lidhje kimike. Komponimet kimike mund të jenë komponime molekulare qe mbahen së bashku përmes lidhjeve kovalente, kripëra të mbajtura së bashku me lidhje jonike, komponimet intermetallike mbahen së bashku përmes lidhjeve metalike, apo komplekset të mbajtura së bashku nga koordinatat e lidhjeve kovalente. Elementet e pastërta kimike nuk konsiderohen si bkomponime kimike, madje edhe në qoftë se ato përbëhën nga molekulat që përmbajnë vetëm atomet e shumta të një elementi të vetëm (të tilla si H2, S8, etj.) të cilat janë quajtur molekula dyatomike ose molekula poliatomike.

Referime

Redakto

Lexime të mëtejshme

Redakto
  • Robert Siegfried (2002), From elements to atoms: a history of chemical composition, American Philosophical Society, ISBN 978-0-87169-924-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

Redakto