' Patriotizmi si përcaktohet nje lidhje emocionale me Të [ [ com ] ] n QE i përket . NE [ [ Gjuha English | shqip ] ] përdoret EDHE Kategoritë: f " ' atdhedashuri " .

Crnilishta.islam lidhje quhet EDHE [ [ ndjenjë Kombëtare ] ] plagë krenari Kombëtare Ka dhe opinione nga redaktorët lidhje me karakteristika të plotë ndryshm te e te Kombit perkates si PSH ATO [ [ etnik ] ] s , [ [ kultura ] ] ore , [ [ Politika | Politie ] ] plagë [ [ Historia | historike ] ] .

Per dallim NGA Nje lidhjes historike - kulturore qendron EDHE [ [ Patriotizmi i kushtetutes ] ] ankoruar për angazhimin pozitiv për tënë një gjendje [ [ Kushtetuta ] ] mbikombëtare etike dhe politik [ [ drejtat themelore ] ] n dhe [ [ propozim vlera ] ] s . Këto kanë të bëjnë me traditën e perëndimore ligji s të patjetërsueshme [ dinjitetit njerëzor [ ] ] dhe derivatet e tij [ [ Të drejtat e njeriut ] ] , është kërkuar për vlefshmërinë universale .

Patriotizmi tani është përgjithësisht dallohet nga [ [ nacionalizmi ] ] dhe [ [ shovinizmi ] ] , duke qenë patriotë të identifikohen me vendin e tyre dhe të [ [ popullore ] ] , pa e vënë këtë mbi të tjerët dhe pa dyshim zhvlerësuar popujve të tjerë . Ai i referohet[ [ Shtetësia | Shtetësia ] ] [ [ Etika ] ] rrënjosur , por emocional , shpesh pasionuar rritur përkushtim në rreth personal [ [ Shteti ] ] tion e tërë, e cila , në këtë formë , jo vetëm si një rendi juridik dhe politik por siindivid i veshur me [ [ Community ] ] është ndjerë . Deri në çfarë mase kjo diferencë në fakt ekziston dhe ka qenë historikisht efektive , është e diskutueshme në shumë vende . Në [ [ Evropën Qendrore ] ] ,patriotizmi nga revolucionar kuptohet [ [ liberalizmi ] ] dhe nacionalizmi i[ [ borgjezia ] ] ka zhvilluar s se kundër[ [ feudalizmi ] ] a [ [ komb - shteti ] ] përbënin demokratike kërkuar . Kjo nga poshtë ata e pranojnë si pushtet sovranitetit popullor ka ndryshuar që prej një kohë të gjatë se sa në shumicën e vendeve evropiane në vitin 1789 [ [ Luftës Amerikane e Pavarësisë | | Revolucioni amerikan ] ] të vitit 1776 dhe [të Revolucionit Francez ] [ Revolucionit frëngjisht ] Kushtetuta dhe vetë- zbatohet , pasi ajo ishte vetëm një çështje e elitave intelektuale fillimisht dhe më pas i nënshtrohen pengesave të shumta historike . Sot , patriotizmi është e mbrojtur si një term kryesisht pozitive - kuptohet në popullsinë e shumicës së vendeve .

Etimologjia == Historia dhe opinione nga redaktorët e konceptit == Kuptimi dhe përdorimi i termit ndryshuar gjatë rrjedhës së shekujve . Si πατριώτης ( Patriotes ) [ Gjuha e lashtë greke [ | greqishtja e vjetër ] ] ishin i vetmi jo- grekët ( [ [ Barbarian ] ] ) referuar nga një origjinë të përbashkët ( πατριά ( patria ) për πατήρ ( Ati ) ," babai " ) ishin të lidhur dhe kështu një [ [ klan | Clan ] ] ose [ [ fis | Family ] ] e formuar . Rreth Latin ic ( Patriota ) fjala në[ [ gjuhët Romance | gjuhët Romane ] ] e kisha marrë hua , dhe gjendet në French ( patriote ) në 16 Century fund input në gjuhën gjermane . Megjithatë , deri në periudhën e hershme moderne është shprehur vetëm idenë e një origjinë të përbashkët , në shtëpi , prejardhje ose përkatësia etnike nga , që korrespondonte me termin modern " patrioti ".[ [ Konotacion ] ] me një të veçantë krenarisështëpi apo" [ [ Atdheut ] ] " erdhi vetëm në prag të Evropës Reformimit më skriege . Në 1560s -vjet caktuar French [ [ Huguenot ] ] bashkëfetarët e tyre nganjëherë i quajtur " patriotë të mirë" ( bon patriote ) . Vendimtare për ndryshimin e kuptimit ishte[ [ ' Lufta | tetëdhjetë vjet ' tetëdhjetë vjet Lufta ] ] , në rrjedhën e të cilat pasuesit e William të Orange në luftën holandez kundër spanjisht [ [ dominimi ] ] si Goede . patriotten pa [1][2]

Në të përjavshmen moral " [ [Patriot (javore moral ) | Patriot ] ] ", deklaroi në 1724 , shkrimtari me dhunti të shumta [ [ Michael Richey ] ] : patriot është një person i cili është në të mirë të vendit të tij Ernst është një e drejtë , ai i cili është i geflissen për të shërbyer Commonwealth në besim të mirë . Në 1742 Richey përkthyer Patriot me mik të qytetit , dhe [ [ Johann Moritz GERICKE ] ] shkroi në 1782 se patriotizmi "e fortë e brendshme makinë [ ishte ] se e ka më të mirë të shtetit të përqëndrohet , dhe mirëqenien e tij kërkon të nxisë në çdo mënyrë të mundshme . "

Ishte ankoruar | [ Politike ] [ Politika ] në masë të popullsisë së patriotizmit dhe pastaj edhe nacionalizmi ende pozitiv kuptohet kryesisht nga[ [ Revolucioni Francez ] ] Mes 1789 deri 1799. Fundit në Napoleonit Luftërat ideja e patriotizmit edhe në mesin e klasave të mesme të vendeve të tjera evropiane ka qenë i përhapur . Kjo ide ishte e lidhur së pari me liberale dhe demokratike idealet e Revolucionit Francez " [ [ Liria , Barazia , Fraternity ] ] ", dhe ishte në gjysmën e parë të shekullit të 19 Century pas disfatës së Napoleonit nga më të principatave reaksionare evropiane në kohën e Metternich Fshi [ [ Restaurimit ( History ) | Restaurimit ] ] pas [ [ Kongresi i Vjenës ] ] 1814-1815 shtypur .

Që ngamesi i 19 Shekullit , koncepti i patriotizmit ka qenë i lidhur gjithnjë me Evropën [ [ nacionalizmi ] ] dhe [ [ shovinizmi ] ] , që është besimi në superioritetin e dikujt vet kombit dhe zhvlerësimin shoqëruese e kombeve të tjera .

A ishtepatriotizëm në Gjermani për të[ [ Revolucioni mars ] ] e as nga dëshira për unitet kombëtar dhe tejkalimin e të gjitha që i ndan ato në fushën e [ [ Konfederata Gjermane | Konfederata gjermane ] ] Jeta ( Hoffmann von Faller [ [ Song of Gjermani ] ] është e mbuluar nga kjo dëshirë ) ,patriotizëm prirur në i dytë Empire nga 1871 dhe jo për " arrogancë kombëtare " ( " karakteri gjerman në botën shërohen " ) . Sidomos[ [ fashizmi | Fashistët ] ] ose [ [ nazizmi | nazist ] ] Evropa bëri thirrje patriotizmit për të marrë miratimin e përgjithshëm për qëllimet e tyre për çështje të krimeve [3]

Në[ [ Gjermania | Republika Federale e Gjermanisë ] ] patriotizmi pas[ [ Lufta e Dytë Botërore | Luftës së Dytë Botërore ] ] ishte | dallohen nga konotacione negative të nacionalizmit dhe të sigurohet një strehë për rritjen e kuptimin e shtëpisë , si rezultat i veprës penale të [ Nazizmit ] [ Koha e socializmit Kombëtare ] [ [ dëbimi ] ] dhe humbja e identitetit kishte shkaktuar . Sipas një studimi nga vitin 2009 60% e gjermanëve janë krenarë e tyre Land.[4]

[ [ Austria | Austria ] ] nga ana tjetër , nërelativisht vonë për një identitet të pavarur [ austriake [ | Ndjenja Kombëtare ] ] është zhvilluar , është hulumtim në patriotizmit subjektit rregullisht në fushën e lartë në botë [5]

Në[ [ Zvicra | Zvicër] ] për të patriotizmit komb - shtetit [ [ Shteti ] ] në vitin 1848 zhvilluar pas vendosjes së demokratik ajo . Një pikë kulmi arriti me [ mbrojtje intelektuale [ | Mbrojtja intelektuale ] ] për shkak të kërcënimit që vjen nga . Gjermani nazist Sot ,patriotizmi politik , në formën e skepticizmit të përhapur ndonjë [ [ Bashkimi Evropian | BE ] ] pranimit gjatë , si [ [ patriotizmi kushtetues ] ] për të mbrojtur arritjet e demokracia e drejtpërdrejtë të shihet < ref . > Problemet e tanishme të të Drejtave të Popullit , HSG - takim 1995 gjatë Lucerne , procedura e konferencës .</ref>

Formatimi ==== [ [ Skeda: BRD - ARG.JPG | thumb | Futboll ( në kuptimin e gjerë të gara sportive ndërkombëtare ) - një nga pikat fokale të ndjenjave patriotike ] ] [ [ Skeda: PatriotismUSAMagnet.png | thumb | right | " Zoti e bekoftë SHBA " ( " Zoti e bekoftë SHBA " ) - angazhimin patriotik në Shtetet e Bashkuara ] ] Në mënyrë të foluri e sotme , është zakonisht dalluar mes patriotizmit dhe [ [ nacionalizmi ] ] ose shovinizëm . Ish presidentifederal gjerman [ [ John Rau ] ] e ka formuluar këtë në gjermane diferencën e përditshme të gjerë si në vijim :

{ { Citation | Një patriot është dikush që e do vendin e tij . Një nacionalist është dikush që i përçmon Homelands e të tjerëve . } }

Disa të vlefshme ose ajo është konsideruar patriotike , mundësisht [ [ mallrat ] ] n për të blerë , të cilat janë prodhuar në vendin e tyre . Si pjesë e[ [ Madh Depresioni ] ] Nga viti 1929 , qeveria britanike në vitin 1931 filloi një fushatë " Blej britanike "; ndodhur në SHBA në vitin 1933 [ [ Blej Akti amerikan ] ] në fuqi . Edhe në Islandë të vogël dhe shumë të largët të quajtur ju Kaupid islenzkar Vörur ! " [6]

Në dhjetor të vitit 2011, bëri thirrje për një nga kandidatët presidencialë , [ [ Francois Bayrou ] ] , nga bashkatdhetarët e tij Achetez français ( " blerë francez " ) ; ! Mbasi numrat e tij e anketës u rrit në 13% . Konkurrentët e saj Sarkozi dhe Hollande u përgjigj menjëherë : [ [ Nicolas Sarkozy ] ] po konsideron një emërtim garanci Prejardhjen Francën , [ [ Francois Hollande ] ] argumenton për më shumë " industriale Patriotismus“.[7][8]

Një patriotizmi veçanërisht i fortë ka në [ [Shtetet e Bashkuara | USA ] ] . Pra, nuk do të jetë i studentëve bashku në shumë shtete të betim për besnikëri ndaj Shteteve të Bashkuara ( pengut për besnikëri ) recituar , dhe shumë shtëpi janë[ [ Flamuri i Shteteve të Bashkuara | National Flag ] ] me kusht . Feature e patriotizmit amerikan është lidhja e fortë me simbole fetare , ritualet dhe vlerat e ( kryesisht protestante ) krishterimit . Vendimet e diskutueshme e qeverisë ishin të shoqëruar nganjëherë me thirrjen patriotizmit ( për shembull , nga simbolike [ [ shkurtes ] ] s të tilla si [ [ USA PATRIOT Act ] ] ) për të marrë më shumë miratim . Kritikët pretendojnë se patriotizmi është duke u përdorur për të përfaqësuar kritika publike paraprakisht si un - apo anti - amerikan , dhe kështu të përjashtojë atë nga [ [ debatin ] ] - sepse një traditë që nga Revolucioni Amerikan ishte për të publikuar emrat e njerëzve në gazetë , nuk pretendoj kundër mbretit të Anglisë dhe të Kushtetutës .

Kritika ==== Kritikët e një qëndrim patriotik shpesh barazohet me nacionalizmin , ose konsiderohet si një mbulesë për pikëpamjet nacionaliste , si dhe nacionalistët të pretendojnë për veten e tyre për të qenë patriotë .

Studimet shoqërore psikologjike sugjerojnë se dallimi midis patriotizmit dhe nacionalizmit të mirë apo shovinizmit kritikwürdigem nuk ka bazë në realitet . [ [ Jena ] ] ai psikolog Christopher Cohrs arrin në përfundimin : { { Citation | Personat me cilësimet patriotike kundërshtojnë nacionalizmin nga . Përkundrazi , të dy shpesh shkon dorë për dore Cituar [9] } }

Një studim i [ [ Adam Rutland ] ] s tregoi në mesin e fëmijëve që pëlqimin për kombin e tij ngushtë me një zhvlerësim të kombeve të tjera [ [ Korrelacioni | Lidhjet ] ] [10] Sociologu gjerman [ [ Wilhelm Heitmeyer ] ] vjen në studimin e tij afatgjatë shtete gjermane në përfundim se një qëndrim pozitiv ndaj demokracisë dhe vlerat e tyre të mbrojtje më të mirë kundër [ [ ksenofobisë | ksenofobe ] ] dhe [ [ racizmi | racist ] ] idetë që përfaqësojnë , të cilat do të nxitura kryesisht nga një default patriotike .

Sipas mendimit të disa kritikëve , rreziku ekziston që patriotizmi do të përdoret si një pretekst për të përfaqësuar mendimet e tyre janë superiore dhe shpifin për ide të tjera si destruktive në vend . Shpeshkundërshtare [ [ Spektri politik | spektri politik ] ] u akuzuar , sidomos në kohën e konfliktit , të përjashtuar zërat kritik përmes deklarimit të tyre si " jopatriotike " nga fjalimi publik . Pikërisht për shkaktregojnë patriot se ai kishte normat e " tij " Kushtetuta nuk internalizuar .

Shih EDHE ====

 • [ [ Lokalizëm ] ]
 • [ [ Nacionalizmi ] ]
 • [ [ Patriotizmi debat i CDU / CSU ] ]
 • [ [ Shovinizëm ] ]

LetërsiRedakto

 • [ [ Günter Birtsch ] ] ( ed. ) : patriotizmi [ [ im ] ] , Hamburg 1998 ISBN 3-7873-0978-0 ..
 • Zell Jürgen , Franz Hollinger , Helmut Kuzmics : krenaria kombëtare në mes patriotizmit dhe nacionalizmit ? Analizat empirike dhe reflektime metodologjike në shembullin e Programit Ndërkombëtar Anketa Social 2003 " Identiteti kombëtar " . Në : [ [ Berlinit Gazeta e Sociologjisë ] ] 19 ( 3 ) 2009 , fq 409-434 .
 • [ [ Hermann L. Gremliza ] ] : Krautland bashkuar atdheun ( dhjetë patriotizmit kolonat kritike nga revista [ [ Në mënyrë të veçantë ( revistë ) | konkret ] ] ndërmjet janarit 1989 dhe shkurt 1990 ) , Letërsi Konkretja Verlag , Hamburg 1990 ISBN 3-922144-83-7 .
 • [ [ Volker Kronberger ] ] : patriotizëm në Gjermani . Perspektivat për një popull kozmopolit , [ [ VS Verlag ] ] , Wiesbaden ² 2006 ISBN 978-3-531-34491-1 .
 • [ [ Wolfgang Pohrt ] ] : Rruga për njësi të brendshme - elemente të ndërgjegjes në masë BRD 1990 ( studim sociologjik , i porositur nga Fondacioni Hamburg për Promovimin e Shkencës dhe Kulturës ) , letërsia Konkretja Verlag , Hamburg 1991 ISBN 3 -89458-103-4 , 318 faqe .
 • [ [ Arnold Ruge ] ] , [ [ Peter Wende ] ] : patriotizmi [ [ Insel Verlag ] ] , Frankfurt am Main 1968 ..
 • Alexander Schmidt : patriotizmi dhe konflikt fetar : diskursi politik në Mbretërinë e Vjetër (1555-1648) , Brill AP , Leiden / Boston 2007, ISBN 90-04-16157-0 .
 • [ [ Klaus Wagenbach ] ], WINFRIED Stephan , [ [ Michael Krüger ( shkrimtar ) | Michael Krüger ] ], [ [ Susanne Schüssler ] ] ( ed. ) : atdheun , gjuhën nënë - Gjermanisht shkrimtarët dhe gjendja e tyre që nga viti 1945 ( letrat e hapura , fjalimet , ese , poezi , manifeste , polemika shumë shkrimtarë të njohur dhe poetët e letërsisë gjermane të shekullit të 20 - me një parathënie nga [ [ Peter Rühmkorf ] ] ) , [ [ botues Klaus Wagenbach ] ] , berlin të vitit 1994, ISBN 3-8031-3110-3 .
 • [ [ Robert Habeck ] ] : patriotizmi : a Lutje majtë . Gütersloher shtëpi botuese , Gütersloh , 1 Edition 2010, ISBN 978-3-579-06874-9 .

Burime ====

 1. ^ Friedrich Kluge : [ [ fjalor etimologjike të gjuhës gjermane ] ] , 24 Edition . Walter de Gruyter , Berlin , 2002 . S. 686 S.V. , Patriot .
 2. ^ [ [ Oxford English Dictionary ] ] , botim i 2 , 1989 . S.V. Patriot , n dhe adj .
 3. ^ Volker Kronenbergut , patriotizmi në Gjermani .. Perspektivat për një popull kozmopolit , 2 Ed , VS Verlag , Wiesbaden 2006, fq 152-155
 4. ^ Fondacioni Identity : Studimi : " Gjermanisht - jesh - Një krenari i ri në vend në përputhje me zemër " [lidhje e vdekur] ( PDF )
 5. ^ http://sciencev1.orf.at . / science/news/143609 orf.science
 6. ^ Walter Greiff ,Metodat Transformimi i politikës tregtare Evropian gjatë krizës së vitit 1931. Junker dhe Dünnhaupt 1932 , p 46
 7. ^ Planet bërthamore Francës lënë radhën [lidhje e vdekur] , [ [ Rheinische Post ] ] nga 17 nëntor 2011, fq A6.
 8. ^ ' L' Achetez Frëngjisht " de Bayrou agace l' Elysée (rreth :" Kërkesa Achetez français" annoys Pallatin Elize ")
 9. ^ në Nicholas Westerhoff . Mitin e patriotit të mirë . Süddeutsche Zeitung Nr 160 , 14-15 . korrik 2007 ( [ http://www.sueddeutsche.de/wissen/liebe-zum-land-die-maer-vom-guten-patrioten-1.912131 online] )
 10. ^ Adam Rutland et al .. ( 2006) : Zhvillimi i efektit pozitiv - negativ asimetria : në grup normë përjashtimi si një ndërmjetës i vlerësimeve të fëmijëve në atributet negative . Në : . Gazetën Evropiane të Psikologjisë Sociale 37 1 , fq 171-190

Lidhje të jashtmeRedakto

Kategorie:Wertvorstellung Kategorie:Politische Ideologie