Koordinatat: 37°12′21″V 22°12′39″L / 37.2059°V 22.2108°L / 37.2059; 22.2108

Peloponezi (greqisht: Πελοπόννησος) është një gadishull dhe njëkohësisht rajon gjeografik në jug të Greqisë. Ai është i ndarë nga pjesa qendrore e vendit nga Gjiri i Korintit. Gjatë Mesjetës së vonë dhe epokës Otomane, gadishulli njihej si Morea (greqisht: Μωρέας ose or Μοριάς).

Vendndodhja e Peloponezit në hartën e Greqisë

Në peloponez filloi Lufta për Pavarësinë Greke në vitin 1821. Që prej asaj kohe peloponezianët kanë mbizotëruar në jetën politike dhe në qeveritë greke.[1]

Referime dhe shënimeRedakto

  1. ^ Jean Meynaud, Panagiotes Merlopoulos, Gerasimos Notaras, Oi politikes dunameis sten Ellada, 2002 edition