Toka u krijua këtu e 4,5 miliard vjet me pare nga gazi dhe pluhuri i një nebuloze. Bërthama e brendshme e Tokës është po aq e nxehte sa edhe sipërfaqja e Diellit. Ajo rrotullohet rreth boshtit me afro 1600 km/h. 70 % e sipërfaqes se Tokës është e mbuluar me ujë. Pjesa me e madhe e tij është e kripur. Tani për tani, toka është i vetmi planet i njohur ne Univers, ku ka jete. Erërat qe fryjnë mbi sipërfaqen e Tokës shkojnë deri ne 320 km/h. Cunamime i larte i regjistruar ka kapur lartësinë e 525 m.