Periskopi

Një periskop është një instrument për vëzhgimin mbi, rreth ose nëpërmjet një objekti, pengese ose gjendjeje që pengon vëzhgimin e drejtpërdrejtë të shikimit nga pozicioni aktual i një vëzhguesi.

Në formën e tij më të thjeshtë, ajo përbëhet nga një rast i jashtëm me pasqyra në secilin fund të vendosur paralel me njëri-tjetrin në një kënd 45 °. Kjo formë e periskopisë, me shtimin e dy lenteve të thjeshta, shërbeu për qëllime vëzhgimi në llogore gjatë Luftës së Parë Botërore. Personeli ushtarak gjithashtu përdor periskopet në disa turreta të armëve dhe në automjete të blinduara.

Periskopitë më komplekse, duke përdorur prizma dhe / ose fibra optike të avancuara në vend të pasqyrave, dhe duke siguruar zmadhim, veprojnë në nëndetëset dhe në fusha të ndryshme të shkencës. Dizajni i përgjithshëm i periskopisë klasike të nëndetëseve është shumë i thjeshtë: dy teleskopë janë vënë në njëri-tjetrin. Nëse dy teleskopët kanë zmadhim individual të ndryshëm, diferenca midis tyre shkakton një zmadhim ose zvogëlim të përgjithshem