Pertef Hasamataj është cilësuar si një nga diplomatët më të mirë shqiptarë gjatë regjimit komunist. Ai ka punuar si diplomat për gati 15 vjet, në poste shumë të rëndësishme. I lindur në Vlorë, Pertef Hasamataj u diplomua në vitin 1961 në universitetin “Gorki” në Moskë dhe më pas diplomohet në Fakultetin Histori-Filologji, dega Anglisht. Në vitin 1977 Pertef Hasamataj emërohet ambasador në Kubë, post të cilin e mban deri në vitin 1985. Më pas, për gati pesë vjet, nga vitit 1985 deri në vitin 1990, punon në zyrën konsullore të dhënies së vizave në Ministrinë e Jashtme. Pas lidhjeve të marrëdhënieve diplomatike të vendit tonë me Bashkimin Sovjetik, pas gati 20 vjet ndërprerjeje në vitin 1990 Pertef Hasamataj emërohet ambasador në këtë vend, post të cilin e mban deri në vitin 1992.