Pesimizmi është një qëndrim negativ mendor në të cilin pritet një rezultat i padëshirueshëm nga një situatë e caktuar. Pesimistët priren të përqendrohen në aspektet negative të jetës në përgjithësi. Një pyetje e zakonshme që bëhet për të testuar pesimizmin është "A është gota gjysmë bosh apo gjysmë e mbushur?"; Në këtë situatë, një pesimist thuhet se e sheh gotën gjysmë-bosh, ndërsa një optimist thuhet se e sheh gotën gjysmë të mbushur. Gjatë gjithë historisë, prirja pesimiste ka pasur efekte në të gjitha fushat kryesore të të menduarit.

Një optimist dhe një pesimist, Vladimir Makovsky, 1893.

Shiko edhe Redakto

Referimet Redakto