Ka shumë mundësi që Petro lohja të ketë qenë në të vërtete prijësi shqiptar sundimtar i despotatit të Artës në shek 14-t Pjeter Ljosha ose Petro Loshja. Roli i tij si kundërshtar i vendosur i sundimit bizantin në Epir është i mirënjohur, veçanërisht fale betejës epokale të Ahelout midis shqiptareve dhe trashëgimtarit të fundit bizantin te despotatit të Artës Niqifori. Në mbështetje të kësaj hipoteze vjen dhe fakti i ekzistencës deri vonë në Luginën e Kardhiqit te patronimit familjar Loshja si emër familje.