Në imazhin dixhital, një element piksel (shkurt. px), pel[1] ose elementi i figurës[2] është elementi më i vogël i adresueshëm në një imazh raster, ose elementi më i vogël i adresueshëm në një pajisje ekrani me matricë pikë. Në shumicën e pajisjeve të ekranit dixhital, pikselët janë elementi më i vogël që mund të manipulohet përmes softuerit.

Ky shembull tregon një imazh me një pjesë të zmadhuar shumë në mënyrë që pikselët individualë, të paraqitur si katrorë të vegjël, të mund të shihen lehtësisht.

Çdo piksel është një mostër e një imazhi origjinal ose sintetik; më shumë mostra zakonisht ofrojnë paraqitje më të sakta të origjinalit. Intensiteti i çdo piksel është i ndryshueshëm. Në sistemet e imazhit me ngjyra, një ngjyrë përfaqësohet në mënyrë tipike nga tre ose katër intensitete përbërëse si e kuqja, jeshile dhe blu, ose cian, magenta, e verdhë dhe e zezë.

Në disa kontekste (të tilla si përshkrimet e sensorëve të kamerës), piksel i referohet një elementi të vetëm skalar të një përfaqësimi me shumë komponentë (i quajtur fotosite në kontekstin e sensorit të kamerës, megjithëse ndonjëherë përdoret sensi),[3] ndërsa në kontekste të tjera (si MRI ) mund t'i referohet një grupi intensitetesh përbërëse për një pozicion hapësinor.

Softueri në kompjuterët e hershëm të konsumatorit jepej domosdoshmërisht me një rezolucion të ulët, me pikselë të mëdhenj të dukshëm me sy të lirë; Grafikat e bëra nën këto kufizime mund të quhen art pixel, veçanërisht në lidhje me lojërat video. Kompjuterët dhe ekranet moderne, sidoqoftë, mund të japin lehtësisht renditje me madhësi më shumë piksel se sa ishte e mundur më parë, duke kërkuar përdorimin e matjeve të mëdha si megapikselët (një milion piksel).

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Foley, J. D.; Van Dam, A. (1982). Fundamentals of Interactive Computer Graphics. Reading, MA: Addison-Wesley. ISBN 0201144689. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Rudolf F. Graf (1999). Modern Dictionary of Electronics. Oxford: Newnes. fq. 569. ISBN 0-7506-4331-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Michael Goesele (2004). New Acquisition Techniques for Real Objects and Light Sources in Computer Graphics. Books on Demand. ISBN 3-8334-1489-8. Arkivuar nga origjinali më 2018-01-22. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)