Prerja është ndarja ose hapja e një objekti fizik, në dy ose më shumë pjesë, nëpërmjet aplikimit të një force të drejtuar në mënyrë akute.

Lloje të ndryshme gërshërësh - qepje (majtas), letër (në mes), kuzhinë (djathtas).

Pajisjet që përdoren zakonisht për prerje janë thika dhe sharra, ose në mjekësi dhe shkencë bisturia dhe mikrotomi. Megjithatë, çdo objekt mjaftueshëm i mprehtë është i aftë të presë nëse ka një fortësi mjaft më të madhe se objekti që pritet dhe nëse zbatohet me forcë të mjaftueshme. Edhe lëngjet mund të përdoren për të prerë sendet kur aplikohen me forcë të mjaftueshme (shih prerësin e avionit të ujit).

Prerja është një fenomen shtypës dhe prerës dhe ndodh vetëm kur sforcimi total i krijuar nga pajisja prerëse tejkalon forcën përfundimtare të materialit të objektit që pritet. Ekuacioni më i thjeshtë i zbatueshëm është:

or

Stresi i krijuar nga një pajisje prerëse është drejtpërdrejt proporcionale me forcën me të cilën aplikohet dhe në përpjesëtim të zhdrejtë me zonën e kontaktit.[1] Prandaj, sa më e vogël të jetë zona (d.m.th., sa më i mprehtë të jetë pajisja prerëse), aq më pak forcë nevojitet për të prerë diçka. Në përgjithësi shihet se skajet e prerjes janë më të holla për prerjen e materialeve të buta dhe më të trasha për materialet më të forta. Ky përparim shihet nga thika e kuzhinës, te thika, te sëpata dhe është një ekuilibër midis veprimit të lehtë të prerjes së një tehe të hollë kundrejt forcës dhe qëndrueshmërisë së skajit të një teh më të trashë.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "Basic Studies Of Stress And Strain" (PDF). www.freestudy.co.uk. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 13 dhjetor 2016. Marrë më 5 shkurt 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)