Presidenti i Serbisë (Serbisht: Председник Србије, Predsednik Srbije), i stilizuar zyrtarisht si Presidenti i Republikës (Serbisht: Председник Републике, Predsednik Republike) është kreu i shtetitSerbisë.

President i Republikës së Serbisë
Председник Републике Србије
Predsednik Republike Srbije
Flamuri presidencial
Në detyrë
Aleksandar Vuçiq

që nga 31 maj 2017
SeliaNovi dvor (Beograd)
Nominuespartitë politike të përfaqësuara në Asamblenë Kombëtare
Emëruesvota e drejtpërdrejtë popullore
Kohëzgjatja e detyrësPesë vjet
rinovohet një herë
Mbajtësi inauguruesSllobodan Millosheviq
(11 janr 1991)
Mbajtësi i parëBoris Tadiq
(5 qershor 2006)
Pagesa1,083 euro në muaj[1]
Faqja zyrtarewww.predsednik.rs

Presidenti aktual i zyrës është Aleksandar Vuçiq. Ai u zgjodh më 2 prill 2017 dhe mori detyrën më 31 maj 2017.

Mandati Redakto

Mandati i presidentit të republikës zgjat pesë vjet dhe fillon nga dita e betimit para Asamblesë Kombëtare.

Nëse mandati i presidentit të republikës skadon gjatë gjendjes së luftës ose emergjencës, ajo do të zgjatet në mënyrë që të zgjasë deri në skadimin e tre muajve nga dita e përfundimit të gjendjes së luftës, dmth. emergjente.

Askush nuk mund të zgjidhet në një post të presidentit të republikës më shumë se dy herë.

Mandati i presidentit të republikës përfundon me skadimin e periudhës për të cilën ai ose ajo është zgjedhur, me dorëheqjen e tij / saj ose lirimin e tij.

Presidenti do t'ia paraqesë dorëheqjen e tij/saj para kryetarit të Asamblesë Kombëtare.

Lista e presidentëve Redakto


Republika e Serbisë (2006-present) Redakto

Serbia u bë e pavarur më 5 qershor 2006

Renditja Kreu i Shtetit Fillimi i mandatit Fundi i mandatit Partia Shënimi
Presidentët pas pavarësisë
2006 e tutje
1
(16)
  Boris Tadiq
Борис Тадић

 
5 qershor 2006 5 prill 2012 Partia Demokratike Presidenti i parë i Serbisë së pavarur.
Presidenti i tretë i Serbisë që nga shpërbërja e Jugosllavisë.
N/A   Slavica Gjukiq Dejanoviq
Славица Ђукић Дејановић
5 prill 2012 31 maj 2012 Partia Socialiste e Serbisë Kreu i shtetit në detyrë si Presidente e Asamblesë Kombëtare.
Kreu i shtetit e para si femër pas pavarësisë.
2
(17)
  Tomislav Nikoliq
Томислав Николић

 
31 maj 2012 31 maj 2017 Partia Progresive Serbe
(zyrtarisht politikan i pavarur)
Presidenti i Dytë i Serbisë së pavarur.
Presidenti i katërt i Serbisë që nga shpërbërja e Jugosllavisë.
3
(18)
  Aleksandar Vuçiq
Александар Вучић

 
31 maj 2017
(U inaugurua më 23 qershor 2017)
Në detyrë Partia Progresive Serbe Presidenti i tretë i Serbisë së pavarur.
Presidenti i pestë i Serbisë që nga shpërbërja e Jugosllavisë.

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "Infographic: What are the Monthly Salaries of Presidents in the Region - Sarajevo Times" (në anglisht). Sarajevo Times. 25 shkurt 2018.