Pushka e Sulmit është një pushkë zjarri selektive që përdor një fishek të ndërmjetëm dhe një karikator të ndashëm. Pushkët e sulmit u vunë fillimisht në prodhim masiv dhe u pranuan në shërbim të gjerë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Pushka e parë sulmuese që pa një përdorim të madh ishte StG 44 gjermane një zhvillim i të mëhershmes Mkb 42. Ndërsa menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore, vendet e NATO-s u pajisën me pushkë beteje, zhvillimi i pushkës M16 gjatë Luftës së Vietnamit nxiti adoptimin e pushkëve të sulmit nga pjesa tjetër e NATO-s. Nga fundi i shekullit të 20-të, pushkët e sulmit ishin bërë arma standarde në shumicën e ushtrive të botës, duke zëvendësuar pushkët me fuqi të plotë dhe gjysmë-mitralozët në shumicën e roleve. Dy pushkët më të suksesshme moderne të sulmit janë modelet AK-47 dhe M16 dhe derivatet e tyre.[1]

BREN CZ 805.

Referime

Redakto
  1. ^ "Assault rifle", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-22, marrë më 2022-12-25