Rajoni Verilindor i Brazilit

Rajoni Verilindor i Brazilit përbëhet nga nëntë shtete Alagoas, Bahia, Ceará, Maranhão, Paraíba, Pernambuco, Piaui, Rio Grande do Norte dhe Sergipe. Afërsisht 30% e popullsisë së Brazilit jeton në këtë rajon. Njerëzit që jetojnë ose vijnë nga kjo zonë quhen shpesh nordestinos.

Rajoni Verilindor i Brazilit
Location of Rajoni Verilindor i Brazilit
Popullsia
 • Gjithsej51.065.275

GjeografiaRedakto

Rajoni Verilindor i Brazilit mund të ndahet përafërsisht në tre zona. Përgjatë bregdetit gjendet një rrip i klimës tropikale me shumë reshje. Kjo është një zonë pjellore që më parë ishte e mbuluar me pyjet e shiut Mata Atlantica. Pylli u rrallua në epokën koloniale, dhe sot në këtë rrip kultivohet kallam sheqeri. Më tej gjendet zona e quajtur Sertão e cila ka një klimë shumë të thatë.

DemografiaRedakto

Qyteti Popullsia (2009)
Salvador 2,998,056
Fortaleza 2,505,552
Recife 1,561,659
São Luís 997,098
Maceió 936,314
Natal 806,203
Teresina 802,537
João Pessoa 702,235
Jaboatão 687,688
Feira de Santana 591,707
Aracaju 544,039

Nënndarja e rajonitRedakto

Shtetet Simboli Sipërfaqja km2 Bashkitë Mezorajone Mikrorajone Popullsia 2009 IZHNJ 2005 BPV (R$x1000) 2007 BPV për ftymë 2007 (R$)
Alagoas AL 27,767,661 102 3 13 3,156,108 0.677 17,793,227 5.858
Bahia BA 564,692,669 417 7 32 14,637,364 0.742 109,651,844 7.787
Ceará CE 148,825,602 184 7 33 8,547,809 0.723 50,331,383 6.149
Maranhão MA 331,983,293 217 5 21 6,367,138 0.683 31,606,026 5.165
Paraiba PB 56,439,838 223 4 23 3,769,977 0.718 22,201,750 6.097
Pernambuco PE 98,311,616 185 5 18 8,810,256 0.718 62,255,687 7.337
Piaui PI 251,529,186 223 4 15 3,145,325 0.703 14,135,870 4.662
Rio Grande do Norte RN 52,796,791 167 4 19 3,137,541 0.738 22,925,563 7.607
Sergipe SE 21,910,348 75 3 13 2,019,679 0.742 16,895,691 8.712
Verilindja NE 1,558,196,000 1,793 42 187 53,591,197 0.720 347,797,041 6.749

EkonomiaRedakto

Përgjatë bregdetit dhe të qyteteve historike ekonomia bazohet tek turizmi dhe bujqësia,ku kallam sheqeri është një burim i rëndësishëm i të ardhurave. Rreth qyteteve të mëdha ka edhe ndërmarrje industriale. Një pjesë e të ardhurave sigurohet nga nafta.

GaleriaRedakto