Një i burgosur lufte ose rob lufte është një ushtarak pjesëtar i ushtrisë armike kundërshtare gjatë një dyluftimi midis ushtive përkatëse. Rob lufte nuk është personi civil populli ai quhet i internuar civil pjesëtar i një popullsie armike në një terrior të pushtuar. Robi i luftës sipas Konventës së Gjenevës ai ka disa të drejta themeltare: atë të ushqimit, të kurave mjeksore dhe të arratisjes. Robi i luftës ka të drejtën të tentojë arratisjen dhe ti shkaktoj impenjimin e sa më shumë forcave ushtrisë armike për kapjen e tij. Ushtarakët e lartë janë të përjashtuar nga puna e detyruar dhe puna e krahut, ndërsa ushtarët dhe ushtarakët jo të lartë mund të përdoren për punë krahu.

Të burgosur austro-hungarez në Rusi, 1915

Kohërat e lashta Redakto

Për pjesën më të madhe të historisë njerëzore, në varësi të kulturës së fitimtarëve, luftëtarë armiq në anën e palës së humbur në një betejë që ishin dorëzuan dhe janë marrë si të burgosur të luftës mund të përfundonin të therur ose të liroheshin nga robërimi [1]. Gladiatorët e parë romak ishin rob të luftës dhe emëroheshin sipas rrënjëve të tyre etnike si Samnite, Trake, apo Gale (Gallus) [2].

Mesjetë dhe rilindje Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ Wickham, Jason (2014) The Enslavement of War Captives by the Romans up to 146 BC, University of Liverpool PhD Dissertation. http://repository.liv.ac.uk/17893/1/WickhamJ_May2014_17893.pdf Arkivuar 24 maj 2015 tek Wayback Machine Wickham 2014 notes that for Roman warfare the outcome of capture could lead to release, ransom, execution or enslavement.
  2. ^ "The Roman Gladiator", The University of Chicago.

Lidhje të jashtme Redakto