Rosa shpatore ose ndryshe sqepluge eshte shpend me madhesi me te vogel se rosa e eger.pelqen shume kenetat por edhe skolinat me uje dhe me barishte.Eshte shume e shpejte dhe eshte shtagtare ne periudhen dhjetor-prill