Një rrjet celular apo rrjet mobil është një rrjet telekomunikacioni ku lidhja me dhe nga nyjet fundore është pa tel dhe rrjeti shpërndahet në zona tokësore të quajtura qeliza, secila e shërbyer nga të paktën një marrës me vendndodhje fikse (zakonisht tre vende celulare ose stacione marrëse bazë). Këto stacione bazë i sigurojnë celularit mbulimin e rrjetit i cili mund të përdoret për transmetimin e zërit, të dhënave dhe llojeve të tjera të përmbajtjes. Një qelizë zakonisht përdor një grup të ndryshëm frekuencash nga qelizat fqinje, për të shmangur ndërhyrjet dhe për të ofruar cilësi të garantuar shërbimi brenda çdo qelize.[1]

Maja e një kulle radioje celulare.

Kur bashkohen së bashku, këto qeliza ofrojnë mbulim radio në një zonë të gjerë gjeografike. Kjo mundëson transmetues të shumtë portativë (p.sh., telefona celularë, tabletë dhe laptopë të pajisur me modeme celulare me brez të gjerë, pager, etj.) të komunikojnë me njëri-tjetrin dhe me marrës dhe telefona fiks kudo në rrjet, nëpërmjet stacioneve bazë, edhe nëse disa nga transmetuesit lëvizin nëpër më shumë se një qelizë gjatë transmetimit.

Rrjetet celulare ofrojnë një sërë veçorish të dëshirueshme:[2]

  • Më shumë kapacitet se një transmetues i vetëm i madh, pasi e njëjta frekuencë mund të përdoret për lidhje të shumta për sa kohë që ato janë në qeliza të ndryshme
  • Pajisjet celulare përdorin më pak energji sesa me një transmetues ose satelit të vetëm pasi kullat celulare janë më afër
  • Zonë mbulimi më e madhe se një transmetues i vetëm tokësor, pasi kullat shtesë celulare mund të shtohen për një kohë të pacaktuar dhe nuk kufizohen nga horizonti
  • Aftësia për të shfrytëzuar sinjale me frekuencë më të lartë (dhe rrjedhimisht një gjerësi bande më të disponueshme / shpejtësi më të shpejtë të të dhënave) që nuk janë në gjendje të përhapen në distanca të gjata
  • Me kompresimin dhe shumëfishimin e të dhënave, disa kanale video (përfshirë video dixhitale) dhe audio mund të udhëtojnë përmes një sinjali me frekuencë më të lartë në një transportues të vetëm me brez të gjerë

Ofruesit kryesorë të telekomunikacionit kanë vendosur rrjete celulare me zë dhe të dhëna në pjesën më të madhe të zonës së banuar të tokës së Tokës. Kjo lejon që telefonat celularë dhe pajisjet e lëvizshme kompjuterike të lidhen me rrjetin telefonik me komutim publik dhe akses publik në internet. Rrjetet celulare private mund të përdoren për kërkime[3] ose për organizata dhe flota të mëdha, të tilla si dërgimi për agjencitë lokale të sigurisë publike ose për një kompani taksie.[4]

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Guowang Miao; Jens Zander; Ki Won Sung; Ben Slimane (2016). Fundamentals of Mobile Data Networks. Cambridge University Press. ISBN 978-1107143210. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Guowang Miao; Jens Zander; Ki Won Sung; Ben Slimane (2016). Fundamentals of Mobile Data Networks. Cambridge University Press. ISBN 978-1107143210. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Tom Simonite (24 janar 2013). "Google's Private Cell Phone Network Could Be a Threat to Cellular Carriers | MIT Technology Review". Technologyreview.com. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2013. Marrë më 23 nëntor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Be Mobile, Stay Connected | PMN". Privatemobilenetworks.com. Arkivuar nga origjinali më 14 janar 2019. Marrë më 23 nëntor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)