Eiríks saga rauða apo Saga e Erikut të Kuq është një sagë lidhur me eksplorimin nordik të Veriut të Amerikës. Saga i përshkruan ngjarjet të cilat e çuan Erikun e Kuq në Groenlandë si dhe zbulimin e Vinlandit nga ana e Leif Ericsonit. Nga detajet gjeografike, ky vend tani është lokalizuar në Newfoundland. Leif Eriksoni ishte ndoshta i pari Evropian i cili zbuloi kontinentin e Amerikës, rreth pesë shekuj përpara se këtë gjë ta bënte Kristofor Kolombi.

Rrugë të ndryshme lundrimi për në Grenlandë, Vinland (Newfoundland), Helluland (Ishullin Baffin) dhe Markland (Labrador) të përshkuara nga karaktere të ndryshme në Sagat Islandeze, kryesisht në Sagën e Erikut të Kuq dhe Sagën e Grenlanderve. Emrat janë të versionit bashkëkohor në gjuhën angleze të emrave Nordik.
Një fletë e Sagës së Erikut të Kuq.

Saga është ruajtur në dy dorëshkrime në versione të ndryshme; Hauksbók (shekulli XIV) dhe Skálholtsbók (shekulli XV). Filologjistët bashkëkohor besojnë se versioni Skálholtsbók është versioni më origjinal dhe më i saktë. Mendohet që kjo sagë të jetë shkruar në shekullin XIII.

Vendet e përmendura Redakto

Saga i përmend këto vende përtej Grenlandës: Helluland, Markland, Bjarney, Kjalarnes, Furdustrandir, Straumfjörð, Straumey, Vinland, Hóp, Einfœtingjaland, Hvítramannaland dhe "Oqeanin Irlandez".

Përkthime në anglisht Redakto

Kjo sagë ka pasur përkthime të shumta, e ku disa prej përkthimeve më të njohura janë:

  • Jones, Gwyn (trans.), 'Eirik the Red's Saga', in The Norse Atlantic Saga: Being the Norse Voyages of Discovery and Settlement to Iceland, Greenland, and North America, new edn (Oxford: Oxford University Press, 1986), pp. 207–35. Based on Skálholtsbók, showing some variants from Hauksbók.
  • Kunz, Keneva (trans.), 'Erik the Red's Saga', in The Sagas of Icelanders: A Selection (London: Penguin, 2001), pp. 653–74. Apparently translates the Skálholtsbók text.
  • Reeves, Arthur Middleton (ed. and trans.), 'The Saga of Eric the Red, also Called the Saga of Thorfinn Karlsefni and Snorri Thorbransson', in The Finding of Wineland the Good: The History of the Icelandic Discovery of America (London: Henry Frowde, 1890), pp. 28–52, available at https://archive.org/details/winelandthegood00reevrich
  • Sephton, J. (trans.), Eirik the Red's Saga: A Translation Read before the Literary and Philosophical Society of Liverpool, January 12, 1880 (Liverpool: Marples, 1880), available at https://www.gutenberg.org/etext/17946 and http://www.sagadb.org/eiriks_saga_rauda.en  Arkivuar 4 maj 2016 tek Wayback Machine

Shih edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto