Saraqinishti

fshat në Gjirokastër, Shqipëri

Saraqinishti është një fshat në komunën e Antigonesë në Gjirokastër.

SaraqinishtiSaraqinisht nuk është vetëm një fshat i thjesht dhe i bukur. Aty do të gjeni Portën e Netit e cila është ndërtuar para dhe pas Krishtit, me gdhëndje në gurë të cilat kanë kuptime të mëdha edhe sot. Gjithashtu do të gjeni dhe Manastirin e Eremitëve (spilesë) i cili ndodhet 2 km larg nga Parku Arkeologjik i Antigonesë, në shpatin e Malit të Lungerisë. Eshtë dëmtuar ndër vite dhe nga kompleksi i vjetër rezistuan vetëm dy kisha.

Kisha e Shën Mërisë, e cila është 400 vite e vjetër, e ndërtuar në shekullin XVI (1635). Kisha është zbukuruar plotësisht me alfresko murale dhe motive biblike. Kisha tjetër është Shën Kolli, e cila ndodhet në një shpellë në shpatin e malit 30 m të lartë nga toka. Kjo shpellë sipas legjendës ka shërbyer si një vend sakrifikimi për Eremitët ku edhe sot gjeni eshtrat e tyre te mbledhura pirg atje, të pa sistemuara fare. Quhet ndryshe Shpella e Eremitëve. Rruga për në Manastir është shumë e vështirë, mund të shkoni me makinë deri në njëfare vendi pastaj në këmbë. Atëherë duhet të ecni deri në arritjen e destinacionit. Për të shkuar atje, merrni rrugën nga Gjirokastra në Asim Zenel, Saraqinisht dhe më pas në vendin e Manastirit.

NGJ

Stampa:SQ-Administrata-NGJ