Fondi i Save the Children,[1] i njohur zakonisht si Save the Children, është një organizatë jo-qeveritare ndërkombëtare që promovon të drejtat e fëmijëve, siguron lehtësim dhe ndihmon mbështetje të fëmijëve në vendet në zhvillim.[2] Ajo është themeluar në Britani të Madhe në vitin 1919 për të përmirësuar jetën e fëmijëve nëpërmjet edukimit të mirë, kujdes shëndetësor, dhe mundësive ekonomike, si dhe sigurimin e ndihmës emergjente në fatkeqësitë natyrore, lufterave, dhe konflikteve tjera.Përveç organizatës në Mbretërinë e Bashkuar, ka 30 Save the Childrentjera kombëtare organizatat e fëmijëve që janë anëtarë të Save the Children International, një rrjet global i organizatave jofitimprurëse mbështetëse të partnerëve lokal në mbi 120 vende të botës. Save the Children promovon ndryshimet e politikave për të fituar më shumë të drejta për të rinjtë [3] në veçanti nga zbatimi Deklaratës së OKB-së për të Drejtat e Fëmijës. Anëtarët e Aleancës koordinojnë përpjekjet e ndihmës emergjente, duke ndihmuar për të mbrojtur fëmijët nga efektet e luftës dhe dhunës.[2] Save the Children ka status të përgjithshëm konsultativ me Këshillin Ekonomik të Kombeve të Bashkuara dhe Këshillit Social. Save the Children Fund u themelua në Londër, Angli, më 15 prill 1919 nga Eglantyne Jebb dhe motra e saj Dorothy Buxton si një përpjekje për të lehtësuar urinë e fëmijëve në Gjermani dhe Austro-Hungari gjatë bllokimit të Aleatëve të Gjermanisë të Luftës së Parë Botërore i cili vazhdoi pas armëpushimit.[4]

Origjina

Redakto

Save the Children Fund u themelua në Londër, Angli, më 15 prill 1919 nga Eglantyne Jebb dhe motra e saj Dorothy Buxton si një përpjekje për të lehtësuar urinë e fëmijëve në Gjermani dhe Austro-Hungari gjatë bllokimit të Aleatëve të Gjermanisë të Luftës së Parë Botërore i cili vazhdoi pas armëpushimit.[4] The Fight the Famine Council ka filluar herët në 1919 në mënyrë për të vënë presion politik mbi qeverinë britanike për t'i dhënë fund bllokadës, takimi i parë që është mbajtur në shtëpinë e Catherine Courtney,në 15 Cheyne Walk. Megjithatë, më 15 prill, 1919 motrat arriten ta ndajnë veten nga politikat e Këshillit duke krijuar një "Save the Children Fund"të veçantë.Në maj të 1919 Fondi është themeluar publikisht në një takim në Royal Albert Hall të Londrës, në mënyrë që të "sigurojë ndihmë për fëmijët që vuajnë pasojat e luftës" dhe të mbledhë para për ndihmë emergjente për fëmijët që vuajnë nga mungesa e ushqimeve dhe urnizimeve gjatë kohës së luftës.[5] Në dhjetor të 1919 Papa Benedikti XV shpalli publikisht mbështetjen e tij për Save the Children, dhe deklaroi 28 dhjetorin si 'Dita e të pafajshmëve' në mënyrë për të mbledhur donacione [6] Dega e parë u hap në Fife, Skoci në vitin 1919. Një e ngjashme, Radda Barnen (që do të thotë "Save the Children"), u themelua më vonë atë vit në Suedi, dhe së bashku me një numër të organizatave të tjera, ata themeluan unionin Save the Children në Gjenevë me datën 6 janar 1920. Jebb ndërtoi marrëdhënie të shkëlqyera me organizata të tjera me bazë në Gjenevë, duke përfshirë Kryqin e Kuq të cilët mbështeten themelet Ndërkombëtare Save-së.[4] Jebb përdori shumë teknika në mbledhjen e fondeve terren-thyer, duke e bërë Save Children bamirësen e parë në Mbretërinë e Bashkuar për të përdorur reklama gjatësi-faqesh në gazeta. Jebb kontraktoi mjekët, avokatët dhe profesionistët e tjerë në mënyrë që të kurdisin fushata reklamimi në masë. Në vitin 1920, Save the Children filloi sponsorizimin individual të fëmijëve si një mënyrë për t'u angazhuar më shumë donatorë. Deri në fund të vitit, Save the Children ngriti ekuivalentin në rreth 8.000.000 £ në të holla e sotme.[6]

Uria Ruse

Redakto

Në gusht të 1921, Save the Children nga Britania e Madhe kishte ngritur mbi 1.000.000 £, dhe kushtet për fëmijët në Evropën Qendrore ishin përmirësuar për shkak të përpjekjeve të tyre. Megjithatë, uria Ruse e vitit 1921 e bëri Jebb të kuptojë se Save the Children duhet të jetë një organizatë e përhershme dhe se të drejtat e fëmijëve vazhdimisht duhet të jenë të mbrojtura.[7] Misioni i tyre është ndryshuar në këtë mënyrë për "një përpjekje ndërkombëtare për të ruajtur jetën e fëmijëve kudo që janë të kërcënuar nga kushtet e vështirësive ekonomike dhe ankthi".[6]

Nga viti 1921 në 1923, Save the Children krijoi fushata për shtyp, filma propagandistike dhe qendra e të ushqyerit në Rusi dhe në Turqi për të ushqyer dhe edukuar mijëra refugjatëve. Ata filluan të punojnë me disa organizata të tjera të tilla si “Famine” Fondi i Ndihmës rus dhe Nansen cila rezultoi në njohjen nga ana e Lidhjeve të Kombeve. Edhe pse Rusia u mbyll në masë të madhe për në lehtësim dhe ndihmë ndërkombëtare, Save the Children bindi autoritetet sovjetike të kene terren te caktuar [4] Në shtëpi, Daily Express kritikoi punën e Fondit, duke mohuar peshën e situatës dhe duke pretenduar se ato duhet të ndihmojnë njerëzit e tyre para se të ndihmojnë Rusinë. Bamirësia u përgjigj me rritjen e publicitet it në lidhje me urinë, duke treguar imazhet e fëmijëve të uritur dhe varret masive. Fushata e apelit te fituar kombëtar, përfundimisht lejoi organizatën në statutin SS Torcello jashtë Rusisë me 600 ton vlerë të ndihmave humanitare. Mbi 157 milionë racione janë dhënë jashtë, duke kursyer rreth 300.000 fëmijë. Save the Children ka mbyllur programin e saj rus të ushqyerit në verën e vitit 1923 dhe lejoi organizatën për të arritur legjitimitetin ndërkombëtar [4][8]

Lufta e dytë Botërore

Redakto

Në fund të Luftës së Dytë Botërore, imazhet e fëmijëve të kequshqyer dhe të sëmurë u zhvilluan në të gjithë Evropën. Jebb dhe motra e saj ka punuar për të fituar simpatinë e publikut në mënyrë që të nxjerrë mbështetje.[9] Stafi I Save The Children ishin ndër të parët në zonat e çliruara pas Luftës së Dytë Botërore, duke punuar me fëmijët e refugjatëve dhe persona të zhvendosur në ish-Evropën e pushtuar, duke përfshirë të mbijetuarit e kampeve te përqëndrimit. Në të njëjtën kohë, të punojnë në Mbretërinë e Bashkuar dhe te fokusohen në përmirësimin e rritjes se kushteve për fëmijë deri në qytetet e shkatërruara nga bombardimet dhe të përballen me ndërprerje të mëdha në jetën familjare.[6]

Deklarata e të Drejtave të Fëmijëve

Redakto

Në vitin 1923, Jebb ka shkruar: "Unë besoj se ne duhet të kërkojme të drejtat e caktuara për fëmijët për njohjen e tyre universale, në mënyrë që të gjithë - jo vetëm numri i vogël i njerëzve të cilët janë në gjendje të kontribuojnë në fondet e ndihmave, por të gjithë që në ndonjë mënyrë bien në kontakt me fëmijët, që do të thotë pjesa më e madhe e njerëzimit -. mund të jetë në një pozicion për të ndihmuar përpara lëvizjen "[10] Jebb krijuar draftin fillestar për atë që do të bëj OKB-ja per Deklaraten e të Drejtave të Fëmijës në vitin 1923 Ajo përmbante pesë kriteret e mëposhtme.:

 1. Fëmija që ka uri duhet të ushqehen, fëmija që është i sëmurë duhet të ushqehet, fëmija që është e prapambetur duhet të ndihmohet, fëmija me vonesë duhet të bonifikohet, dhe jetimin dhe mall pa zot duhet strehuar dhe t’I shkojme në ndihmë.
 2. Fëmija duhet të jetë i pari për të marrë ndihmë në kohë të vështira.
 3. Fëmija duhet të vihet në një pozicion për të fituar një jetesë, dhe duhet të mbrohen kundër çdo forme të shfrytëzimit.
 4. Fëmija duhet të rriten në vetëdijen se talentet e saj duhet të jene te përkushtuar në shërbim të njerëzve të tjerë.[4]

Konventa mbi të Drejtat e Fëmijës

Redakto

Pas mizorisë se Luftës së Dytë Botërore, OKB miratoi Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut në vitin 1948. Megjithatë, shumë njerëz mendonin të drejtat e fëmijëve të cilat duhet të adresohen në detaje të mëtejshme me një dokument të veçantë.

Në nëntor 1959 Asambleja e Përgjithshme e OKB ndryshoi kriteret fillestare te Jebb-së në mënyrë që të prodhojnë Deklaratën për të Drejtat e Fëmijës. Ky ishte nga dhjetë parimeve jo-detyruese për shtetet për të ndjekur në mënyrë që të punojnë në interesin më të mirë të fëmijës. Megjithatë, kjo deklaratë 1959 nuk ishte e detyrueshme ligjërisht dhe ishte vetëm një deklaratë e parimeve të përgjithshme [11] Në vitin 1989, megjithatë, ai u miratua nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së. Më 2 shtator 1990 u bë e drejta ndërkombëtare.[11]

Referime

Redakto
 1. ^ "Charity Commission Registration details". Arkivuar nga origjinali më 3 tetor 2012. Marrë më 10 qershor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b About Us Arkivuar 20 maj 2011 tek Wayback Machine. Save the Children/
 3. ^ Nault, pg. 4 2003
 4. ^ a b c d e f Yates 2011
 5. ^ Nault, pg. 6 2003
 6. ^ a b c d History Arkivuar 15 mars 2005 tek Wayback Machine. Save the Children.
 7. ^ Nault, pg. 7 2003
 8. ^ Breen, Rodney (1994). "Saving Enemy Children: Save the Children's Russian Relief Organisation, 1921-1923". Disasters 18 (3), 221-237.
 9. ^ Hyder, pg. 2 2005
 10. ^ Hyder, pg. 3 2005
 11. ^ a b UNICEF 2008