Një sensor është një pajisje që prodhon një sinjal dalës me qëllim që të ndjejë një fenomen fizik. Në përkufizimin më të gjerë, një sensor është një pajisje, modul, makinë ose nënsistem që zbulon ngjarje ose ndryshime në mjedisin e tij dhe dërgon informacionin në elektronikë të tjerë, shpesh një procesor kompjuteri.

Lloje të ndryshme të sensorëve të dritës.

Sensorët përdoren në objekte të përditshme si butonat e ashensorit të ndjeshëm ndaj prekjes (sensori i prekshëm) dhe llambat që zbehen ose ndriçohen duke prekur bazën, dhe në aplikime të panumërta për të cilat shumica e njerëzve nuk janë kurrë të vetëdijshëm. Me përparimet në mikromakineri dhe platformat e mikrokontrolluesve të lehtë për t'u përdorur, përdorimet e sensorëve janë zgjeruar përtej fushave tradicionale të matjes së temperaturës, presionit dhe rrjedhës, për shembull në sensorët MARG.

Sensorët analogë të tillë si potenciometrat dhe rezistorët me ndjeshmëri të forcës përdoren ende gjerësisht. Aplikimet e tyre përfshijnë prodhimin dhe makineritë, aeroplanët dhe hapësirën ajrore, makinat, mjekësinë, robotikën dhe shumë aspekte të tjera të jetës sonë të përditshme. Ekziston një gamë e gjerë sensorësh të tjerë që matin vetitë kimike dhe fizike të materialeve, duke përfshirë sensorë optikë për matjen e indeksit të thyerjes, sensorë vibrimi për matjen e viskozitetit të lëngut dhe sensorë elektro-kimikë për monitorimin e pH të lëngjeve.

Ndjeshmëria e një sensori tregon se sa ndryshon prodhimi i tij kur ndryshon sasia e hyrjes që mat. Për shembull, nëse merkuri në një termometër lëviz 1 cm kur temperatura ndryshon me 1 °C, ndjeshmëria e tij është 1 cm/°C (në thelb është pjerrësia dy/dx duke supozuar një karakteristikë lineare). Disa sensorë gjithashtu mund të ndikojnë në atë që matin; për shembull, një termometër i temperaturës së dhomës i futur në një filxhan të nxehtë me lëng ftoh lëngun ndërsa lëngu ngroh termometrin. Sensorët zakonisht projektohen për të pasur një efekt të vogël në atë që matet; zvogëlimi i sensorit shpesh e përmirëson këtë dhe mund të sjellë avantazhe të tjera.[1]

Progresi teknologjik lejon që gjithnjë e më shumë sensorë të prodhohen në një shkallë mikroskopike si mikrosensorë duke përdorur teknologjinë MEMS. Në shumicën e rasteve, një mikrosensor arrin një kohë matje dukshëm më të shpejtë dhe ndjeshmëri më të lartë në krahasim me qasjet makroskopike. Për shkak të rritjes së kërkesës për informacion të shpejtë, të përballueshëm dhe të besueshëm në botën e sotme, sensorët e disponueshëm - pajisje me kosto të ulët dhe të lehtë për t'u përdorur për monitorim afatshkurtër ose matje me një shkrepje - kanë fituar kohët e fundit një rëndësi në rritje. Duke përdorur këtë klasë sensorësh, informacioni analitik kritik mund të merret nga kushdo, kudo dhe në çdo kohë, pa pasur nevojë për rikalibrim dhe pa u shqetësuar për ndotjen.[2]

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Jihong Yan (2015). Machinery Prognostics and Prognosis Oriented Maintenance Management. Wiley & Sons Singapore Pte. Ltd. fq. 107. ISBN 9781118638729. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Dincer, Can; Bruch, Richard; Costa‐Rama, Estefanía; Fernández‐Abedul, Maria Teresa; Merkoçi, Arben; Manz, Andreas; Urban, Gerald Anton; Güder, Firat (2019-05-15). "Disposable Sensors in Diagnostics, Food, and Environmental Monitoring". Advanced Materials (në anglisht). 31 (30): 1806739. doi:10.1002/adma.201806739. ISSN 0935-9648. PMID 31094032.