Sherif Delviva, ishte historian, studiues, përkthyes, dramaturg, publicist dhe polemist i shquar shqiptar.

Ju përkushtua studimit të historisë së Shqipërisë nga antikiteti deri në ditëtë tona, posaçërisht historisë së Epirit apo Shqipërisë së Poshtme. Ai mblodhi dhe intepretoi dhjetra harta të disa shekujve me radhë dhe të autorëve më të famshëm europianë dhe botërorë nga antikiteti deri në vitin 1913, kur Eipiri i Jugut apo Çamëria e sotme u pushtua nga Greqia pas vendimit të padrejtë të Konferencës së Londrës.