Coordinates: 37°26′41″N 24°56′34″E / 37.4447°N 24.9428°E / 37.4447; 24.9428 Sheshi Miaoulis ndodhet ne Hermupolis,ne ishullin e Syros.

HistoriaRedakto

Sheshi ishte projektuar nga arkitekti bavarez Wilhelm von Weiler në fillim të shekullit të 19-të. Është sheshi kryesor i Ermoupolis. Emri i tij i mëparshëm ishte Sheshi Othonos (Πλατεία Όθωνος) në nder të [Otto të Greqisë], por mori emrin e tij të tanishëm në 1889 nga statuja e admiralit Andreas Miaoulis, hero i [[Luftës së Pavarësisë Greke] , e cila ndodhet në shesh. Në shesh eshte edhe Salla e Qytetit, e projektuar nga Ernst Ziller, dhe biblioteka komunale. Në fillim të shekullit të 19-të, zona e sheshit ishte ranore dhe ndërtesa e vetme që ekzistonte ishte pemishte e familjes Salaha në veriperëndim, e cila kishte dy puse, nga të cilat disa banorë blejnë ujë gjatë atyre viteve. Pemishtja u ble nga Bashkia Ermoupolis në 1847 dhe arkitekti Wilhelm von Weiler u porosit menjëherë për të krijuar një plan për formimin e sheshit. "Sheshi Othon" për nder të Othon të Greqisë, mbretit të parë të vendit]. Në atë kohë, zona ishte e mbuluar nga të gjitha llojet e ndërtesave të vogla (luginat, sallat dhe kasollet), ndërkohë që hapësira e lirë mbulonte aq shumë shfaqje të improvizuara, siç ishte amatorja italiane Yabatista (1845) dhe amfiteatri prej druri i Lamberger gjerman (1853 ). Në vitet që do të vijnë, megjithatë, ndërtesat përreth u ndërtuan në standardet e qyteteve evropiane dhe kryesisht italiane, duke i dhënë formë sheshit, ndërsa shitësit e ndryshëm u vendosën në dyqan ushqimore të sapondërtuara (1855). Në 1860 u përfundua një nivelim i parë i tokës. [[File: Miaoulissyros.jpg | thumb | left | 230px | Andreas Miaoulis Në tetor 1862, banorët e ishullit u informuan për dëbimin e Oto në shesh dhe pak ditë më vonë (15 tetor), sheshi u quajt "Sheshi Leotsakos" për nder të Nikolas Leotsakos Nikolaos Leotsakos, komandant i një ushtrie relativisht të vogël pjesë e Syros, i cili më 28 shkurt 1862 drejtoi rolin ushtarak të Ermoupolis, i cili u përpoq të lirojë të burgosurit politikë në Kythnos. Në atë fushatë të dështuar (e njohur edhe si Kynithia, Leotsakos u vra bashkë me oficerin Moraitin dhe studentit Skarvelis. Ndoqi ndërtimin e Klubit më 1863. Më 1868, pjesa e mesme e sheshit u mbulua me pllaka mermeri, ndërsa në vitin 1870 u përfundua asfaltimi i pjesës tjetër të seksioneve. Në vitin 1876, u themelua bashkia dhe sheshi filloi të merrte formën e tanishme. Në 1889, Andreas Miaoulis u zbulua dhe sheshi u quajt "Sheshi Miaouli". Së shpejti sheshi u bë vendi i përqendrimit të banorëve të qytetit. Në vitin 1912, një numër i madh njerëzish mirëpritën Eleftherios Venizelos, ndërsa në vitin 1917 Konstandini A i Greqisë, mbreti Kostandini, u dënua fuqimisht. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, trupat italiane u ulën në Syros në maj të vitit 1941, gjë që kontribuoi në rënien e Ermoupolis në atë kohë. Megjithatë, grekët dhe italianët kremtuan njoftimin për të nënshkruar një armëpushim midis Italisë dhe aleatëve nga altoparlanti i sheshit. Pak më vonë, megjithatë, ishulli kaloi në juridiksionin e gjermanëve, të cilët bombarduan pjesën lindore të sheshit në shtator 1944 duke shkaktuar dëme serioze.

 
Pamje nga ana perëndimore e sheshit

Sheshi sotRedakto

Sot, bashkia e Hermupolisit, arkivi historik i Syros dhe Biblioteka Komunale e Ermoupolis janë vendosur në sheshin dhe janë gjithmonë teatër i paradave dhe të gjitha llojet e festimeve në ishull gjatë gjithë vitit. Brenda një distancë të shkurtër në këmbë janë Kisha e Shenjtë Metropolitane e Shpërfytyrimit të Shpëtimtarit të Syros dhe Shkollën e Lartë Historike 1 të Hermoupolis Kisha e Shenjtë e Agios Nikolaos Syros (verilindje) dhe portin e Hermupolis (jug).

BurimiRedakto