Shkëputja e Vienës (gjermanisht: Wiener Secession, i njohur gjithashtu si Bashkimi i Artistëve austriake, apo Vereinigung Bildender Künstler Österreichs) u formua në 1897 nga një grup i artistëve austriak të cilë kishin dhënë dorëheqje nga Shoqata e Artistëve Austriake, vendosur në Vjenë Künstlerhaus. Kjo lëvizje përfshinte piktorët, skulptorët dhe arkitektë. Presidenti i parë i shkëputjes ishte Gustav Klimt, dhe Rudolf von Alt u bë president nderi. Revista e saj zyrtare u quajt Ver Sacrum.

HistoriaRedakto

 
The Beethovenfries, krijuar nga Gustav Klimt

Shkëputja e Vienës është themeluar më 3 prill 1897 nga artistë të Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich, Max Kurzweil, Wilhelm Bernatzik dhe të tjerë. Edhe pse Otto Wagner është i njohur gjerësisht si një anëtar i rëndësishëm i shkëputjes së Vienës ai nuk ishte një anëtar themelues. Artistët për Shkëputjen kundërshtuan konservatorizmit mbizotëruese të Vienës Künstlerhaus me orientimin e tyre tradicionale drejt historicizmit. Lëvizjet në Berlin dhe Mynih për shkëputje, parapriu Shkëputjen e Vienës, e cila mbajti ekspozitën e saj të parë në 1898.

StiliRedakto

Ndryshe nga lëvizje të tjera, nuk është një stil që bashkoi punën e të gjithë artistëve të cilët ishin pjesë e Shkëputjes së Vienës. Ndërtesa e Shkëputjes mund të konsiderohet ikonë e lëvizjes. Mbi hyrjen e saj e cila ësht ëvendosur fraza "Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit." ("Për çdo moshë është art. Për çdo art është liri").

ArkitekturaRedakto

Së bashku me piktorë dhe skulptorë, ka pasur disa arkitektë të njohur të cilët u lidhën me Shkëputjen e Vienës. Gjatë kësaj kohe, arkitektët u fokusuan në sjelljen e formave gjeometrike të pastëra në planet e ndërtesave të tyre. Në Ndërtesën e Shkëputjes shfaqën artin nga disa artistë të tjerë me ndikim si Max Klinger, Eugène Grasset, Charles Rennie Mackintosh, dhe Arnold Böcklin.

Lidhje të jashtmeRedakto

Coordinates: 48°12′02″N 16°21′57″E / 48.20056°N 16.36583°E / 48.20056; 16.36583

ReferimeRedakto