Shkolla joniane është një shkollë filozofike greke (e shekullit VI para Krishtit) që përfaqësohet nga Talesi i Miletit, Herakliti i Efesit, Anaksimandri, Anaksimeni dhe Anaksagora që qenë të parët që kërkuan një shpjegim racional të botës. Ata shënojnë pikënisjen e shkencës perëndimore. Asokohe shkolla joniane dallohej nga filozofia italike, e themeluar nga Pitagora, që i drejtohej shpjegimit mitik të botës, të shprehur nga fetë dhe poetët.

Hartë e Jonisë së lashtë, në pjesën lindore të Detit Egje.

PërfaqësuesitRedakto