Sigitas Geda (emri i plotë - Sigitas Zigmas Geda, 4 shkurt 1943 - 12 dhjetor 2008) ishte poet lituanez, përkthyes, dramaturg, eseist, kritik dhe anëtar i lëvizjes lituaneze të pavarësisë Sąjudis dhe i parlamentit lituanez Seimas .

Jeta e hershme

Redakto

Sigitas Geda ka lindur në fshatin Paterai, në lagjen Lazdijai të Lituanisë, nga Zigmas Geda dhe Aleksandra Gedienë. Ai ishte i katërti prej shtatë fëmijëve.

Edukimi dhe karriera

Redakto

Geda studioi historinë dhe filologjinë në Universitetin e Vilniusit . Koleksioni i tij Pėdos (Footprints) u botua në vitin 1966. [1] Ai ishte gjithashtu një figurë udhëheqëse në Lëvizjen për Mbështetjen e Perestrojkës [2] ose Sąjudis . Për një kohë Geda u tërhoq nga jeta publike në Lituaninë e pavarur për shkak të mospëlqimit të tij ndaj korrupsionit dhe luftimeve. [3]

Poezia e Gedas është përkthyer në gjuhën angleze nga Kerry Shawn Keys .

  • 1994 Çmimi Kombëtar Lituanez
  • 1998 Çmimi i Kuvendit Balltik për Letërsinë, Artet dhe Shkencën

Bibliografia në gjuhën angleze

Redakto

Referimet

Redakto
  1. ^ Contemporary East European poetry: an anthology by Emery Edward George, pg 93
  2. ^ The New York Times (October 25, 1988)
  3. ^ The Baltic revolution: Estonia, Latvia, Lithuania and the path to independence by Anatol Lieven, pg 125